[mk4] 1,4 16V temperatura
Moderatorzy: italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
[mk4] 1,4 16V temperatura
Witam kolegów. Wymieniłem drugi czujnik temperatury w obudowie termostatu. Oryginał zaczął szwankować i wskaźnik temperatury w liczniku wędrował. Po wymianie na toprana temperatura utrzymywała się na 90 stopni, ale w bloku 001 VAGa wskazanie temperatury cieczy wynosiło 70 stopni. Kupiłem oryginalny czujnik. Tym razem licznik wskazuje 90 stopni a VAG w bloku 001 65 stopni. Co radzicie?
[mk4] Re: 1,4 16V temperatura
A ten oryginalny czujnik kupiłeś bezpośrednio w ASO, czy na Allegro? Te "oryginalne" czujniki z Allegro wcale takie nie są.
Dodam też, że wskazówka na liczniku pokazuje 90 stopni w zakresie temperatur bodajże 70-110 stopni, jest to celowy zabieg i poprawne zachowanie.
Problem byłby, gdyby mimo długiej jazdy, czujnik cały czas pokazywał te 60 stopni w VAGu.
Dodam też, że wskazówka na liczniku pokazuje 90 stopni w zakresie temperatur bodajże 70-110 stopni, jest to celowy zabieg i poprawne zachowanie.
Problem byłby, gdyby mimo długiej jazdy, czujnik cały czas pokazywał te 60 stopni w VAGu.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
[mk4] Re: 1,4 16V temperatura
No nie w aso. Kupiłem go w hurtowni, ma 4 kółka i znaczek VW. Mierzyłem podczas jazdy i w bloku 001 silnika waha mi sie od 63 do 66 stopni.