[Diesel] TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY. REGULAMIN STR 116.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: italiano_83, Michał_1977, Haki, Qto, VIP

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez dimmer » Wt lut 07, 2012 16:16

tzn tak jak juz miałem problemy z odpaleniem to takie ze mogłem go kręcić 10 minut i nic.. czasem było tak ze wystarczyło kilka razy spróbować i np za 4 lub 5 razem zapalił od strzała a bywało tak ze cały dzień nie mogłem zapalić. trzy tygodnie paliłem od kopa czy zimny czy ciepły a znalazł sie jeden dzień w tygodniu kiedy klapa gasząca sie zacieła i za skurczybyka zapalić nie chciał. a i bez różnicy czy ciepły czy zimny w lecie jak przyjechałem skądś zgasiłem auto i np po godzinie chciałem gdzieś jechać a klapa się zaciela to juz miałem pojechane , ale po kilko próbach odpalenia zawsze za którymś razem udawało się zapalić
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
Był Golf IV 1.6 SR - Wrażenia z wizyt w warsztatach niezapomniane za całą resztę zapłaciłem kartą MasterCard.
dimmer
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr sty 28, 2009 18:26
Lokalizacja: małopolskie Tarnów
Online: 7d 11h
Pomógł: 4
Auto: bora 1.9 TDI
Silnik: ASZ

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez italiano_83 » Wt lut 07, 2012 17:37

untaztood napisał(a):Mój ASV (Leon) odpala tak:

Zapala się ABS - to masz duży spadek napięcia, rozrusznik pożera i to jego wina skoro akumulator dobry.
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm Pakiet Sport/Premium/Bose Obrazek
Obrazek
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr gru 03, 2008 21:21
Lokalizacja: NL/Zeeland
Online: 302d 21h 17m
Pomógł: 757
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 MA

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez daniel.wwe » Wt lut 07, 2012 17:56

daniocrack napisał(a):od jakiegos czasu wlasnie nie slysze tego klepniecia i po nocy to rewelacji to nie ma z odpalaniem jak cieply to oki

Na zimnym sprawdź w jakiej pozycji jest klapa i będzie wszystko jasne :bigok: ale skoro na ciepłym jest ok a tylko na zimnym kiepsko to raczej nie tu problem.
Jakby klapa była przymknięta to odczuwałbyś efekt słabej kompresji silnika i szybkie kręcenie rozrusznika, a z wydechu by się wydobywały jasno-siwe spaliny.
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców”

- Sony CDX-GT660UV + GMS 1865 + (Excursion SX-8S4 -> CarPower 2/250)
- Yosan JC-350 + Sirio Omega 27
- Xblitz Platinum


Obrazek
daniel.wwe
TDI PoweR
TDI PoweR
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lip 05, 2011 14:04
Lokalizacja: Mazowieckie
Online: 19d 15h 31m
Pomógł: 80
Auto: Golf IV
Silnik: ALH++

Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez untaztood » Wt lut 07, 2012 19:34

Piasek napisał(a):untaztood, wygląda to tak jakby się paliwo cofało po dłuższym postoju i zasysał...
Sprawdzałeś przewody czy nie idzie powietrze przy porannym rozruchu ?
A może zbiornik nie odpowietrza ?
Spróbuj wieczorem po powrocie z trasy otworzyć korek wlewu paliwa, odkręcić 1 obrót żeby powietrze miało swobodny dostęp i zostaw tak na noc.
Rano zobacz jak się uruchamia silnik - czy się coś zmieni (dopiero po odpaleniu zakręć korek)


Zostawiłem zupełnie wykręcony korek, ale zamkniętą klapkę.
Jakich efektów rano się spodziewać? (ma lepiej, czy gorzej odpalać?)
untaztood
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn cze 19, 2006 17:04
Lokalizacja: Warszawa
Online: 2d 15h 2m
Pomógł: 20

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez tomek08 » Wt lut 07, 2012 20:13

Witam,
untaztood napisał(a):Mój ASV (Leon) odpala tak:
jak już zapali, nie masz czasem powietrza, piany w przewodach paliwowych?

leviatanm napisał(a):po zgaszeniu silnika tak po 4 sekundach powinna w tym silniku odbic klapa?
jeśli takowa występuje to powinna odbić, chyba, że w ogóle nie chodzi, nie zamyka się, to i nie odbije.
Pozdrawiam.
Tomek
tomek08
Forum Master
Forum Master
 
Dołączył(a): Cz mar 19, 2009 16:43
Lokalizacja: częstochowa
Online: 20d 22h 5m
Pomógł: 22
Auto: seat ibiza
Silnik: ASV+

Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez untaztood » Wt lut 07, 2012 20:41

tomek08 napisał(a):Witam,
untaztood napisał(a):Mój ASV (Leon) odpala tak:
jak już zapali, nie masz czasem powietrza, piany w przewodach paliwowych?



Nie, choć czasem jakiś pęcherz powietrza poleci... Podobno w ASV to norma...
untaztood
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn cze 19, 2006 17:04
Lokalizacja: Warszawa
Online: 2d 15h 2m
Pomógł: 20

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez italiano_83 » Wt lut 07, 2012 20:45

tomek08 napisał(a):jak już zapali, nie masz czasem powietrza, piany w przewodach paliwowych?

untaztood napisał(a):Nie, choć czasem jakiś pęcherz powietrza poleci... Podobno w ASV to norma...

Nie ma to znaczenia w tym przypadku ......
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm Pakiet Sport/Premium/Bose Obrazek
Obrazek
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr gru 03, 2008 21:21
Lokalizacja: NL/Zeeland
Online: 302d 21h 17m
Pomógł: 757
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 MA

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez tomek08 » Wt lut 07, 2012 21:03

Jak jeden za jakiś czas poleci, to nie ma sprawy, jak pisze italiano_83,
Tomek
tomek08
Forum Master
Forum Master
 
Dołączył(a): Cz mar 19, 2009 16:43
Lokalizacja: częstochowa
Online: 20d 22h 5m
Pomógł: 22
Auto: seat ibiza
Silnik: ASV+

Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez Julek » Wt lut 07, 2012 22:05

Julek napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=1uLdr1ggelo&context=C3f0614cADOEgsToPDskJFrx46sB6LKUC3t6J4e09l

Ja mam tak samo- nowy akumulator centra plus 74/680 ( kupiony 02 02.2012) nowe świece na kompie zero błędów, a pali identycznie jak autko z filmiku ( a właściwie już nie pali bo dziś nawet go nie odpaliłem po prostu trup). Może jest to jakaś wspólna przypadłość tych silników (ALH), ma ktoś jakiś pomysł bo mi już sił nie starcza. :banghead:


Tak więc dziś oddałem do sklepu (na gwarancje) o zgrozo- tygodniowy akumulator.
Wczoraj włożyłem stary i autko trochę opornie ale odpaliło po dwóch dniach śmierci. Więc mój problem leżał w nowym ale niesprawnym akumulatorze.
Julek
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn cze 27, 2005 19:16
Lokalizacja: Pomorskie
Online: 10h 34m
Pomógł: 9
Auto: MK IV i MK II
Silnik: ALH PN

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez Kolega_Sławno » Wt lut 07, 2012 23:22

Witam koledzy
Mam następujący problem mianowicie posiadam vw golf 1,9 td problem z rozruchem rozpoczął się od cieknącej pompy przy cięgnie gazy pompiarz zrobił to bez wyciągania pompy i ok przestało ciec i zapowietrzać się. Wciągu ostatnich "chłodnych"dnia (-24st.) jednak poranne odpalenie graniczy z cudem za którym s kolej razem załapie a podczas próby odpalania niby cały czas leci dymek ale nie może załapać. jak już złapie to później jest ok przez dzień z odpaleniem chyba ze postoi z 7 godzin to sytuacja się powtarza. jak po tych próbach odpalenia złapie to klekocze jak bocian kle kle kle kle tak chwile głośniej i trochę to cichnie z czasem. zdarzyło mi się ze po tych 3 ostatnich chłodnych nocach ze po przejechaniu 18 km z prędkością 50-70km/h na 5 biegu auto nagle zaczyna tracić moc i prędkość po zatrzymaniu się pod maska na zasilaniu do pompy duża ilość powietrza a już wcześniej wymieniłem filtr sprawdziłem smok w zbiorniku i cała instalacja zasilająca do filtra szczelna. zauważyłem jeszcze coś takiego ze jak po odpaleniu silnika (i jak jest już ciepłu) przy gazowaniu mu tak do 3000-4000 obr/min i puszczeniu gazu mam wrażenie ze chce zaraz zgasnąć bo zaczyna się jak by dusić. Teraz moje pytanie czym może być spowodowane to złe odpalenie poranne dziwny klekot itd. czy jeżeli pompiarz podczas uszczelnienia ściągnął górę pompy mógł coś rozregulować i dlatego nie chce na zimnym silniku załapać wogole. dodam ze wymieniony aku na nowy , świece sprawdzone wszystkie ok rano pojazd podczas odpalania nie ma powietrza żadnego i jak już nawet złapie to nie widać baniek powietrza dopiero po jakimś czasie(15-18 km) pojawia się coś

Czy objawem tego kiepskiego odpalania moze byc zerwany klin na wale lub zły kont wtrysku?? jak to można zdiagnozować bez garażu z kanałem
Ostatnio edytowano Śr lut 08, 2012 13:50 przez Kolega_Sławno, łącznie edytowano 2 razy
Kolega_Sławno
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt lut 07, 2012 22:45
Online: 12h 42m
Auto: vw golf 1998r kombi
Silnik: 1.9TD

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez Piasek » Wt lut 07, 2012 23:51

untaztood napisał(a):Jakich efektów rano się spodziewać? (ma lepiej, czy gorzej odpalać?)

powinien lepiej.
Polo 86C 1.3
T4 2.5TDI 102KM
Caddy 1.6TDI CAY
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So mar 21, 2009 20:57
Lokalizacja: CRA
Online: 28d 50m
Pomógł: 107
Auto: Toyota Auris 2.0D-4D
Silnik: AD150

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez dimmer » Śr lut 08, 2012 09:43

daniel19843 napisał(a):a z wydechu by się wydobywały jasno-siwe spaliny.


ooo widzisz dokładnie tak jak kolega pisze:) w rzeczy samej
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
Był Golf IV 1.6 SR - Wrażenia z wizyt w warsztatach niezapomniane za całą resztę zapłaciłem kartą MasterCard.
dimmer
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr sty 28, 2009 18:26
Lokalizacja: małopolskie Tarnów
Online: 7d 11h
Pomógł: 4
Auto: bora 1.9 TDI
Silnik: ASZ

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez hoja » Śr lut 08, 2012 11:11

Witam,
pacjent Golf IV 1.9TDI 90KM ALH
tak jak większość tu obecnych mam problem z porannym odpalaniem na mrozie, auto długo musi kręcić zanim załapie a jak odpali to przez chwilę chodzi nie równo i dymi na biało.
Dałem znajomemu mechanikowi bo myślałem że to może rozrusznik wolno kręci, albo świece złe. On twierdzi że rozrusznik kręci dobrze, akumulator naładowany (2 letni Bosch w pełni sił), świece wszystkie grzeją.. a auto odpala tak jak na filmiku który nagrałem (po 3 krotnym grzaniu świec). Ma ktoś jakiś pomysł? bombli w przewodach nie ma. Jak już auto zapali i zgaszę je, to po chwili jak odpalam to już od strzała pali- tylko ten pierwszy rozruch po nocy jest dla niego mordęgą..
Kąt wtrysku ustawiony na 54.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AvXSMCRsMjM

z góry dzięki za porady
hoja
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 04, 2010 22:57
Lokalizacja: Wrocław
Online: 2d 6h 34m
Pomógł: 4
Auto: Golf IV 1.9 TDI 90KM
Silnik: ALH

[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!

Postprzez digitalcom » Śr lut 08, 2012 11:35

[size=150]Ja już to przechodziłem i koledzy u mnie w 2,0 TDI BKD. Były trzy świece padnięte, wymieniłem wszystkie i pali jak nowy. Zanim to zrobilem kazano wymienic akumulatr, i szukac w dobrej cenie pompowtryskiwaczy :grrr: Bylem problem zdiagnozować na serwisie a oni mówią ze tylko 1 błąd na sterowniku świec po wykasowaniu niby oki. a wiec kupiłem świece wykręciłem stare i sprawdziłem na akumulatorze. Tylko jedna się rozgrzewa, a te trzy nawet dymka nie puściły. [/size :bigok: ]
digitalcom
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn lut 06, 2012 18:46
Online: 49m
Auto: Golf V
Silnik: BKD

Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: balon91 i 7 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,