[TDI PD] duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: miś fazi, Qto, Adamm, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez ziombel17 » Wt lut 22, 2011 18:43

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy więc na wstępie przepraszam jeśli ten temat założyłem nie w tym miejscu.Używałem szukajki aby znaleźć rozwiązanie moich problemów ale nikt nie miał takich akcji jak ja mam ze swoim golfikiem...
Kupiłem niedawno golfa 4 1.9TDI kombi 101koni skrzynia automat.Mój problem polega na tym że codziennie rano przy pierwszym odpaleniu wyskakuje mi na kompie błąd "STOP KUHLMITTEL PRUFEN BETRIEBS-ANLEITUNG".Przetłumaczyłem to sobie na polski i chodzi o zbyt mały poziom płynu chłodniczego. Sęk w tym że płyn jest na dobrym poziomie.Poprzedni właściciel twierdzi że zaczęło się to świecić po tym jak wymienił rozrząd, pompę wody i płyn chłodniczy.Błąd wyświetla się tylko przy pierwszym odpaleniu, po odczekaniu 30 sekund gaszę silnik i odpalam jeszcze raz i już jest OK. Co to może byc??

Drugą sprawą jest spalanie :-( . Nie wiem czy to normalne żeby golfik z takim silnikiem palił 9 litrów przy jezdzie najdelikatniejszej jak się da? jak trochę go popędzę to średnie spalanie pokazuje 11-12litrów. jeżdzę na odcinku 15km do pracy i 15 z pracy, silnik się nie zdąży dobrze rozgrzać ale wydaje mi się że 9-12 litrów na 100 to i tak trochę przy dużo. Jak myślicie?Dieselka kupiłem w dużej mierze ze względów ekonomicznych ponieważ dużo dobrego się nasłuchałem o spalaniu silników 1.9TDI (w granicach 6-7) litrów w mieście a tu lipa (na 22 litrach robię 250 kilometrów) :-( POMOCY
ziombel17
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt lut 22, 2011 18:01
Online: 0s
Auto: vw golf IV variant
Silnik: 1.9TDI

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez seba198666 » Wt lut 22, 2011 18:58

dolej troche płynu chłodniczego dużo ludzi tak ma i pisali ze dolanie na równo z max pomogło..czujnik ten jest czuły a jak jest zimno płyn sie kurczy i jest go mniej oraz sprawdź bezpiecznik od wentylatora. a co do spalania trzeba sprawdzic czujnik temperatury płynu oraz termostat na początek
seba
seba198666
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 12, 2009 00:05
Lokalizacja: Kazimierza Wielka
Online: 1d 15h 24m
Pomógł: 30
Auto: GOLF 3 TDI
Silnik: 1Z+

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez ziombel17 » Wt lut 22, 2011 19:11

płyn jest na maximum, bezpiecznik od wentylatora też git :? A gdzie jest ten czujnik temperatury płynu i jak go sprawdzić? Też uwazasz że to spalanie jest za duże?
ziombel17
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt lut 22, 2011 18:01
Online: 0s
Auto: vw golf IV variant
Silnik: 1.9TDI

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez seba198666 » Wt lut 22, 2011 19:23

pewnie że za duze.mój pali 7-8 przy ostrej jezdzie, czujnik musisz sprawdzić komputerem. na zimnym musi pokazywać taką temp jaka jest na zewnatrz na nagrzanym silniku koło 90 stopni. czujnik jest na wezu płynu chłodzącego w okolicy głowicy. a termostat to sprawdzisz tak;
odpal samochód poczekaj pare minut i chwyć za dolnego weza od chłodnicy ma być zimny dopuki silnik nie złapie 90stopni. jesli bedzie ciepły wczesniej znaczy ze termostat puszcza i jest do wymiany
seba
seba198666
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 12, 2009 00:05
Lokalizacja: Kazimierza Wielka
Online: 1d 15h 24m
Pomógł: 30
Auto: GOLF 3 TDI
Silnik: 1Z+

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez perki » Śr lut 23, 2011 00:41

ziombel17, nie sugeruj sie wskazaniami kompa bo moze ci pokazywac i 30 litrow jak jest zle skalibrowany . sprawdz tankujac paliwo ile wyjdzie srednia
perki
...
...
 
Dołączył(a): Wt gru 09, 2008 10:18
Lokalizacja: Zagłębie
Online: 45d 19h 7m
Pomógł: 14
Auto: MK 4
Silnik: AHF

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez guziolek » Śr lut 23, 2011 01:06

Co do czujnika to u mnie też świruje, kumpel mówił, że sporo tego wymieniają w zakładzie, także chyba powszechna usterka. Czujnik może trochę przyśniedział, czy coś i gorzej przewodzi, druga sprawa to może być stary płyn który już nie ma takich właściwości jak na początki w minusowych temeperaturach. Nie masz się raczej co martwić. U siebie dolałem i tak do -10 mam, spokój, jak jest mniej to woła żeby dolewać płynu.
Obrazek

Sprzedam części bora: dokładka zderzaka przód, kilka plastików do deski, schowek tanio:).
guziolek
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz mar 11, 2010 14:31
Lokalizacja: Lublin okolice
Online: 6d 10h 36m
Pomógł: 52
Auto: Bora
Silnik: AXR

Re: duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez ziombel17 » Śr lut 23, 2011 07:29

perki napisał(a):ziombel17, nie sugeruj sie wskazaniami kompa bo moze ci pokazywac i 30 litrow jak jest zle skalibrowany . sprawdz tankujac paliwo ile wyjdzie srednia



nie sugeruje się kompem(pisałem że na 22 litrach robię 250 kilometrów) :-(
ziombel17
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt lut 22, 2011 18:01
Online: 0s
Auto: vw golf IV variant
Silnik: 1.9TDI

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez ziombel17 » Śr lut 23, 2011 07:31

do guziolek:

Płyn jest nowy był wymieniany przy rozrządzie i pompie wody jakieś 1000km temu...
ziombel17
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt lut 22, 2011 18:01
Online: 0s
Auto: vw golf IV variant
Silnik: 1.9TDI

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez ziombel17 » Śr lut 23, 2011 07:37

Dziś rano było -16.5C i do pracy dojechałem na praktycznie zimnym silniku(13km). Jakieś2 kilometry przed pracą czyli po jakiś 11 od startu wskazówka dygnęła trochę do góry ale zatrzymałem się przy sklepie na 3 minuty po bułki i jak wróciłem do samochodu to znów była na samym dole...czy to normalne??
ziombel17
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt lut 22, 2011 18:01
Online: 0s
Auto: vw golf IV variant
Silnik: 1.9TDI

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez Grzechu_1990 » Śr lut 23, 2011 11:30

Termostat to Ty masz sprawny? Bo mam wrażenie że nadaje sie do wymiany.
Było: Opel Astra II 1.6 16V 101KM X16XEL, Skoda Octavia I 1.9TDI 110KM ASV.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r :helm: Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
Grzechu_1990
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn kwi 19, 2010 18:25
Lokalizacja: Warszawa
Online: 10d 16h 12m
Pomógł: 15
Auto: Rekord Passat B5FL
Silnik: 23DAWT

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez seba198666 » Śr lut 23, 2011 14:50

zacznij od termostatu. sprawdz jak pisałem. skoro dojezdzasz do pracy i nie łapie 90st otwórz maske chwyć za dolnego weza ma być zimny. ale termostat chyba ci puszcza skoro po 13km nie masz 90st.
seba
seba198666
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 12, 2009 00:05
Lokalizacja: Kazimierza Wielka
Online: 1d 15h 24m
Pomógł: 30
Auto: GOLF 3 TDI
Silnik: 1Z+

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez perki » Śr lut 23, 2011 15:40

jak da sie nadmuch na wysoka temp i np na 4 kreski i jedzie sie glownie w miescie to temp nie wzrosnie do 90 stopni przy minus 17

sprawdz czy jak dasz nawiew na zimne czy sie rozgrzeje
perki
...
...
 
Dołączył(a): Wt gru 09, 2008 10:18
Lokalizacja: Zagłębie
Online: 45d 19h 7m
Pomógł: 14
Auto: MK 4
Silnik: AHF

duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez seba198666 » Śr lut 23, 2011 18:54

perki napisał(a):jak da sie nadmuch na wysoka temp i np na 4 kreski i jedzie sie glownie w miescie to temp nie wzrosnie do 90 stopni przy minus 17

złapie 90st bez problemu tylko dłużej to potrwa. jak jest termostat dobrej firmy i sprawny to złapie i bedzie trzymać 90st.
u mnie tez nie chciało złapać 90 w mrozy przy nawiewie na max. po wymianie termostatu na wahlera łapie 90st i trzyma cały czas nie zaleznie od tego jak ustawiony mam nawiew. niektórzy mechanicy nawiercają na termostacie mała dziurke ze niby łatwiej sie odpowietrza. w starym tez ja miałem. jak zakładałem wahlera kazałem nic nie wiercić skoro fabrycznie nie ma dziurki to tak ma być. od tamtej pory jest super nie zaleznie od tego jaki jest mróz zawsze łapie 90st. w duze mrozy przejade 10-15km i mam taka temp w aucie ze moge nago jechać :grin: i na zegarach oczywiście 90st
seba
seba198666
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 12, 2009 00:05
Lokalizacja: Kazimierza Wielka
Online: 1d 15h 24m
Pomógł: 30
Auto: GOLF 3 TDI
Silnik: 1Z+

Re: duże spalanie oraz błąd przy pierwszym odpaleniu

Postprzez Detektor » Śr lut 23, 2011 20:29

perki napisał(a):jak da sie nadmuch na wysoka temp i np na 4 kreski i jedzie sie glownie w miescie to temp nie wzrosnie do 90 stopni przy minus 17


i tu się z Tobą nie zgodzę kolego bo ja swoje auto w takie mrozy na dystansie 15km (jadąc do pracy) dogrzewam spokojnie a max temp. osiąga po około 10-11km przy ustawionym climatronicu na 25 stopni, dodam że mieszkam w Warszawie ale akurat mam niewiele świateł po trasie.

Kolegoziombel17 a zwróć uwagę następnym razem jaka dokładnie temperatura wskoczy na blacie jak dojedziesz do celu ? Jeżeli masz walnięty termostat i silnik się niedogrzewa to wskazanie twojego spalania przy takich temperaturach jest całkiem realne.
Jednak nic nie będę sprzedawał od mk4, zostawię sobie tak w razie czego.
Detektor
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 18, 2009 16:40
Lokalizacja: Warszawa
Online: 13d 16h 56m
Pomógł: 11
Auto: Golf mk4
Silnik: BLT +

Następna strona



Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,