Niepokojące dymienie po regeneracji turbiny

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Niepokojące dymienie po regeneracji turbiny

Post autor: szwari » śr wrz 09, 2009 20:09

Witam :pub:
Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu mojego kopcenia jasnym dymem (wszyscy mechanicy stwierdzili ze to jest spalany olej :grrr: ale początek mojej przygody opisany jest na forum http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=258868 więc nie będe się powtarzał.

Moja decyzja była taka że regenerowałem turbinę :helm:
Jeszcze mój mechanik sprawdził pompowstryskiwacze testem dynamicznym KTS firmy Boscha i wyniki były dobre.
Po regeneracji turbiny i założeniu "oil catch tank" dymienie nie ustąpiło :otepienie: !!ale znacząco zredukowało.
Wszystkie typowe objawy wskazywały na uszkodzoną turbinkę TYLKO z wyjątkiem brakiem utraty oleju w silniczku. Podobno spece od regeneracji powiedzieli że turbina była uszkodzona i zalana olejem.
Chciałbym dodać, że po przejechaniu 6000 km od wymiany oleju nie ubyło mi nic oleju, natomiast poprzednio po przejechaniu 7000 km musiałem już dolać ok 350ml.

Więc jeżeli ktoś wie dlaczego kopci mi autko jasnym dymem (ewidentnie dym wskazuje na spalany olej ,a oleju mi nie ubywa!!!!!!) to proszę o wszelkie wskazówki.

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję :pub:

Zimny Chirurg
Użytkownik
Użytkownik
Silnik: AHF
Kontakt:

Post autor: Zimny Chirurg » śr wrz 09, 2009 20:17

Jak wczesniej turbo padło mogło nawalić duzej ilości oleju do wydechu i on sie pomału wypala. Niekiedy to trwa pare dni a niekiedy pare tygodni.
A 2 opcja to spaprali regeneracjie. Jak robiłeś u wieśniaków co nie mieli pojęcia to moze być tak ze 2 raz do naprawy. Innej opcji nie ma.
A 3 sparawa to musisz wszystko wyczyścić z oleju. Icek i przewody które z nim współpracują.

Pozdro

ZC

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » śr wrz 09, 2009 20:42

Witam
Dzięki za odp. :pub:
Jak mam udowodnić kolesiowi że źle zregenerował turbinkę..???lub jak ewentualnie sprawdzić samemu czy turbina jest źle zregenerowana??a turbinka była u dobrej firmy poleconej przez mojego mechanika.
Pewnie masz rację i musiałbym faktycznie przeczyścić przewody ale dlaczego jeżeli w nim jest olej to w czasie tej całej awarii nie ubyło mi nic oleju????? i to jest PYTANIE za 100 punktów

pozdrawiam :pub:

[ Dodano: 10 Wrz 2009 14:37 ]
Widzę że nikt mi nie potrafi pomóc hmmmm :grrr:
Pozdrawiam :piwka:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”