Cieknie olej z vacum
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Cieknie olej z vacum
Witam, panowie cieknie mi w leonie (ahf) olej z vacum pompy, a dokładniej z króćca, z którego wychodzi przewód do servo. miałem już raz to uszczelniane silikonem ale minęło dopiero pół roku i znowu cieknie. może znacie panowie jakies lepsze sposoby na uszczelnienie teg miejsca?
pozdrawiam
pozdrawiam
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Luz króćca = utrata podciśnienia > luz ten występuje w 80% pompek vacum po większym przebiegu > lekarstwo jest proste > zdjąć vacum i doklepać młoteczkiem ściankę, która utrzymuje króciec. Vacum jest smarowana olejem z komory wałka rozrządu > nieszczelność będzie się objawiała wyciekiem z tego miejsca. Ma to duży wpływ na dynamikę jazdy > podciśnienie steruje pracą elementów silnika (geometria turbiny, EGR, klapa gasząca no i primo > wspomaganie serva).
-
- Nowicjusz
czytałem o metodzie z młoteczkiem, tylko że w przypadku gdy luz na króćcu powodował utratę podciśnienia, nie wyciek oleju. u siebie nie zauważyłem problemów z hamulcami czy mniejszej dynamiki, wycieka tylko olej i dlatego się zastanawiam czy doklepanie młoteczkiem coś da czy trzeba kupić nową pompę z niewyrobionym króćcem
-
- Nowicjusz
dziś zdjąłem wężyk, który idzie do servo i zobaczyłem że w środku w tym wężyku jest olej...z tego co się orientuję to powinno tam być sucho. tak myślę czy może to nie wina tego krućca a vacum puszcza olej gdzieś w środku, olej idzie do tego wężyka i dlatego wycieka przy krućcu na mioejscu łączenia krućća z wężykiem idącym do servo.
co o tym panowie myślicie?
co o tym panowie myślicie?