[MK4 SDI] Wymiana rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Auto rocznik '98. Kupione 2,5 roku temu z przebiegiem 230 kkm. Po zakupie wymieniłem kompletny rozrząd razem z pompą wody. Pasek Gates rolki i napinacz SKF, pompa też podobno "dobra" . Teraz licznik pokazuje 290 kkm. Czy znów powinienem wymieniać komplet? Mechanik mówi: "jak wymienimy wszystko to daje gwarancję na 60kkm w przeciwnym wypadku nie'. Auto jeździ wyłącznie poza miastem i na dłuższych odcinkach, około 100km dziennie.
pzdr. Zbyszek
Auto rocznik '98. Kupione 2,5 roku temu z przebiegiem 230 kkm. Po zakupie wymieniłem kompletny rozrząd razem z pompą wody. Pasek Gates rolki i napinacz SKF, pompa też podobno "dobra" . Teraz licznik pokazuje 290 kkm. Czy znów powinienem wymieniać komplet? Mechanik mówi: "jak wymienimy wszystko to daje gwarancję na 60kkm w przeciwnym wypadku nie'. Auto jeździ wyłącznie poza miastem i na dłuższych odcinkach, około 100km dziennie.
pzdr. Zbyszek
Ostatnio zmieniony pt wrz 03, 2010 13:05 przez Boopsi, łącznie zmieniany 1 raz.
A co chcesz wymienić?Pasek?Boopsi pisze:Czy znów powinienem wymieniać komplet?
Zawsze się wymienia komplet.
Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Powiedzmy że wymienił bym pasek i napinacz. Pompa wody wytrzymuje tylko 60kkm?
pzdr.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Powiedzmy że wymienił bym pasek i napinacz. Pompa wody wytrzymuje tylko 60kkm?
pzdr.
pompa wody moze wytrzymac 200 tys spokojnie albo pasc po 20 tys- ale to raczej jakas wada. My w ASO opla wymieniamy komplet bez pompy chyba ze pompa wykazuje luzy albo przecieka. dziwie mnie tylko ze wymieniasz juz po 60 tys km. Autodata mowi ze w tych do 2001 roku to co 60 tys ale mil a w autach po 2002 roku to co 80 tys mil. Przelicz to na km. Zreszta co to SDI jakis bardziej narazony jak TDI ze ma wymagania wieksze.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
ja spokojnie zrobilbym jeszcze dobre 40tys na tym rozrzadzie a pompe bym zostawil, ale to Twoje autoBoopsi pisze:Teraz licznik pokazuje 290 kkm
Czyli że przyjedzie autko,robicie wymianę i dajecie taką pisemną gwarancję na przebieg?wesol pisze:dziwie mnie tylko ze wymieniasz juz po 60 tys km. Autodata mowi ze w tych do 2001 roku to co 60 tys ale mil a w autach po 2002 roku to co 80 tys mil.
Sto tysięcy na rozrządzie?Gratuluję odwagikiss pisze:ja spokojnie zrobilbym jeszcze dobre 40tys na tym rozrzadzie a pompe bym zostawil, ale to Twoje auto
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
dokladnie, gdy kupowalismy z ojcem dla niego Octavke SDI, to na obudowie rozrzadu ostatna wymiana 108tys ( wiadomo przebiegi miedzy bajke ) a na budziku bylo juz prawie 190tys!! Rozrzad w okolicach 2000-2200 juz taki jakby rezonans dawal, ze silnika nie bylo slychac, po zdjeciu wszystko sie w rekach sypalo- powaznie! Jeszcze podejrzewam parenascie km i szlag by go trafil.bongo pisze: kiss napisał(a):ja spokojnie zrobilbym jeszcze dobre 40tys na tym rozrzadzie a pompe bym zostawil, ale to Twoje auto
Sto tysięcy na rozrządzie?Gratuluję odwagi
Wytrzymują wiele dłużej i nie ma co paniki siać skoro nawet ASO mówi że wymiana co 90 tys. Szwagier w OCTAVI zrobił grubo ponad 300tys. Zmienił 3x rozrząd u jakiegoś garażownika ale nigdy nie wymienił pompy bo jak mówił - nie wiedział że też trzeba.bongo pisze:Sto tysięcy na rozrządzie?Gratuluję odwagi
Jeszcze taka ciekawostka: ostatnio odstawiałem ze znajomym 6-letniego Forda Focusa do ASO, więc przy okazji zapytałem z ciekawości serwisanta, co ile zalecana jest w nim wymiana rozrządu. Odpowiedział, że co 140 tys, lub 10 lat. i zeby nie bylo to jest tam oczywiscie pasek
Ale Ty rozumiesz o czym mowa jest?Bo z tego co piszesz to nie za bardzokiss pisze:Wytrzymują wiele dłużej i nie ma co paniki siać
Jeśli robisz rozrząd w warsztacie na dobrych częściach,to nikt nie da więcej gwarancji jak właśnie 60tyś.km.Samo ASO też chyba nie,90 tys to przy pierwszej wymianie.
Gratuluję szwagrakiss pisze:Szwagier w OCTAVI zrobił grubo ponad 300tys. Zmienił 3x rozrząd u jakiegoś garażownika ale nigdy nie wymienił pompy bo jak mówił - nie wiedział że też trzeba.
ja tak, ale Ty chyba niebongo pisze:Ale Ty rozumiesz o czym mowa jest?
ja mowie ile rozrządy wytrzymują a nie kto ile gwarancji daje. jak ktos da mi 30 tys gwarancji to co, ma co 30 tys wymiane robic?
szwagier poprostu nie wiedział. Ty wszystko wiesz?, ale jak sam widzisz fakty mówią za siebie - ponad 300 tys na jednej pompiebongo pisze:Gratuluję szwagra
Ale temat nie był ile rozrządy wytrzymują tylko:kiss pisze:ja tak, ale Ty chyba nie
ja mowie ile rozrządy wytrzymują a nie kto ile gwarancji daje. jak ktos da mi 30 tys gwarancji to co, ma co 30 tys wymiane robic?
A Ty tu ze swoimi i mądrościami szwagrem wyskakujeszBoopsi pisze:Mechanik mówi: "jak wymienimy wszystko to daje gwarancję na 60kkm w przeciwnym wypadku nie
Chcesz to rób nawet co 500 tys kilometrów.
sam drążyles temat:bongo pisze:A Ty tu ze swoimi i mądrościami szwagrem wyskakujesz
bongo pisze:Sto tysięcy na rozrządzie?Gratuluję odwagi
bongo pisze:Gratuluję szwagra
Ty rob co 50bongo pisze:Chcesz to rób nawet co 500 tys kilometrów.
Panowie spokojnie bo zaraz temat ktoś wywali do śmietnika a ja nie będę dalej nic wiedział.
Chodzi mi o to gdzie przebiega linia między zaleceniami producenta samochodu a życzeniami serwisów. Wiadomo serwis chciał by wymieniać wszystko co się da i jak najczęściej, siejąc psychozę strachu. Ja w książce serwisowej widzę wpisy że Niemiec wymieniał pasek (nie rozrząd a pasek) na 90kkm. Dalej w książce serwisowej mam radosną twórczość osoby która sprowadziła samochód.
pzdr. Zbyszek
Chodzi mi o to gdzie przebiega linia między zaleceniami producenta samochodu a życzeniami serwisów. Wiadomo serwis chciał by wymieniać wszystko co się da i jak najczęściej, siejąc psychozę strachu. Ja w książce serwisowej widzę wpisy że Niemiec wymieniał pasek (nie rozrząd a pasek) na 90kkm. Dalej w książce serwisowej mam radosną twórczość osoby która sprowadziła samochód.
pzdr. Zbyszek
Ostatnio zmieniony pt wrz 03, 2010 23:13 przez Boopsi, łącznie zmieniany 1 raz.
Robię co 60 tys.kiss pisze:Ty rob co 50
Mam potwierdzoną wymianę w książce serwisowej i gwarancję z tego tytułu
A mój szwagier ma Mondeo ST 220 na łańcuchu i rozrządu nie wymienia