Jaki akumulator - porady, opinie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki akumulator - porady, opinie
Panowie
1. Centra Futura 77Ah 780A (3 lata gwarancji) za 330zł
czy
2. Varta Blue 80Ah 740A (2 lata gwarancji) za 300zł
1. Centra Futura 77Ah 780A (3 lata gwarancji) za 330zł
czy
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
Varta. Centra sie skiepszczyla jak przeniesli zaklad produkcyjny.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Dokładnie Centra się zrypała. Ja w swoim mam Centre kupioną w 2010r i co prawda już będę musiał ją wymienić bo jak przyjdą mrozy to może sobie nie poradzić, ale od 2010r dzielnie służy i nigdy nie zawiodła. Kumpel kupił Centre i tuż po gwarancji padła. Ojciec też kupił Centre w 2014 i też pojawiają się pierwsze problemy, będzie reklamował ale z tego co się słyszy to prawie wszystkie reklamacje odrzucają.
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
Dzięki niby Centra kusi tą 3 letnią gwarancją ale skoro Varta będzie lepszym wyborem...
Ale to centra FUTURA. To sa aku do policji karetek itp. Do zwyklego cywilniaka to aku zwykle by posluzylo ze 5-7 lat. A centra to w 100% to samo co exide. Nie sa zle aku bo sam mialem i exida i centre plus i tez po 5 lat dzialaly.
Czyli Futura nie, Plus tak?
To teraz porównując Varte do Centry co wybrać?
1. Centra Plus 80Ah 700A (2 lata gwarancji) za 315zł
To teraz porównując Varte do Centry co wybrać?
1. Centra Plus 80Ah 700A (2 lata gwarancji) za 315zł
Varta jest lepsza. osobiscia teraz mam jakos od okolo pol roku dwie varty- 74Ah i 95Ah.
Centra Plus jak najbardziej godna polecenia - od 8 lat służy w aucie, które pokonuje od 10-20 km dziennie.Bez doładowania prostownikiem i w zimę kręci jak szalone - w przeciwieństwie do Futury. Czy kupisz centrę czy vartę będzie podobnie wytrzymałe.
Też przymierzam się do wymiany akumulatora i po przeczytaniu tematu nadal mam mętlik co wybrać. Większość stawia na Vartę BLUE 74AH ,ja swoją kupiłem niecałe 3 lata temu i już zaczyna niedomagać. Szczerzę spodziewałem się większej wytrzymałości.
viewtopic.php?f=89&t=533321 <- mój mk IV
Pytanie tez jest takie jaka uplywnisc jest jak czesto jezdzisz i ile km robisz w tych trasach. Pamietajmy ze przy minusowym bilansie aku za 1000 zl nie pomoze.
Średnio to 2x dziennie po 20 km.wesol pisze:Pytanie tez jest takie jaka uplywnisc jest jak czesto jezdzisz i ile km robisz w tych trasach. Pamietajmy ze przy minusowym bilansie aku za 1000 zl nie pomoze.
viewtopic.php?f=89&t=533321 <- mój mk IV
Z moich obserwacji wynika, że to standard.bongkox pisze:ać. Większość stawia na Vartę BLUE 74AH ,ja swoją kupiłem niecałe 3 lata temu i już zaczyna niedomagać
Ja robiłem 2 x dziennie po 30 km. Plus trasy po 300-600 km i tak po 2,5 roku trzeba było kupić nowy.
Kupiony w zaprzyjaźnionym sklepie ze świeżej dostawy.
-
- Użytkownik
To wychodzi na to że obojętnie czy aku "firmowy" czy mniej firmowy to oba okres gwarancji raczej wytrzymają..
ALH -> 205 -> soft