migajaca kontrolka oleju, po wymianie czujnikow nadal mryga

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, edzio, VIP

migajaca kontrolka oleju, po wymianie czujnikow nadal mryga

Postprzez rafal.d » Cz mar 16, 2006 19:09

witam.
dzisiaj wymienilem dawa czujniki i dalej miga kontrolka jak przekrece stacyjke.odpalilem fure to nic sie nie dzieje nawet jak jade.rozkulalem fure ponad 100km\h i nie wlaczyl sie buczek ani nie mignela kontrolka. dwa dni temu nie moglem przekroczyc 50 km\h bo zaraz buczalo i migalo.o co chodzi ??

pare dni temu zmienilem rozrzad,paski klinowe oraz wymienilem metalowa rurke ,ktora laczy pompe wodna z wezem nagrzewnicy no i wlalem nowy plyn chlodzacy.
czy to mogla co popsuc.
prosze o pomoc
Ostatnio edytowano N mar 30, 2008 20:01 przez rafal.d, łącznie edytowano 1 raz
rafal.d
rafal.d
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 12, 2005 14:11
Lokalizacja: bytom
Online: 0s

Postprzez misiek » Cz mar 16, 2006 19:37

a co z olejem, jak jest już stary to moze nie trzymać ciśnienia i spr. czy poziom oleju masz własciwy
:-k ...
misiek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 13, 2005 17:49
Lokalizacja: opolskie
Online: 43d 8h 4m
Pomógł: 732

Postprzez bodzio_j » Cz mar 16, 2006 19:52

misiek10111 napisał(a):a co z olejem, jak jest już stary to moze nie trzymać ciśnienia i spr. czy poziom oleju masz własciwy

Jeśli jeździsz krótkie odcinki to możesz mieć olej rozrzedzony benzyną, albo tak jak napisał misiek10111, jest już stary i też rzadki. Jeśli olej jest w porządku(gęstość, stan) posłuchaj panewem. To może być przyczyną niskiego ciśnienia

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 18:53 ]
Czasem w kość daje kiepski filtr. Było kilka postów o filtrch FILTRONA, po zmianie na MANA (np) problemy znikały
bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
 
Dołączył(a): So lip 09, 2005 10:05
Lokalizacja: Skawina
Online: 16m
Pomógł: 746
Auto: Golf MK2
Silnik: RV

Postprzez TheBiSHoP » Cz mar 16, 2006 21:17

Chwila chwila kolega mówi że kontrolka mruga po przekręceniu stacyjki a po odpaleniu jest ok i że nic się nie włącza nawet po rozpędzeniu do ponad 100kmh. Tak więc wszystko jest w najlepszym porządku.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=181010][b]MK2 VR6[/b][/url]
[img]http://images38.fotosik.pl/163/415dc8f174ef6976m.jpg[/img]
TheBiSHoP
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 16, 2004 21:35
Lokalizacja: Rumia
Online: 12d 2h 42m
Pomógł: 112
Auto: MK2
Silnik: 24V

Postprzez bodzio_j » Cz mar 16, 2006 21:30

rafal.d napisał(a):dzisiaj wymienilem dawa czujniki i dalej miga kontrolka jak przekrece stacyjke
tak napisał. Tym się jakoś zasugerowałem.Ma migać jak przekręcisz stacyjkę.
rafal.d napisał(a):dwa dni temu nie moglem przekroczyc 50 km\h bo zaraz buczalo i migalo.o co chodzi ??
mogło to być właśnie objawem obecności paliwa w oleju. Przegoniłeś auto, paliwao odparowało i jest ok.
bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
 
Dołączył(a): So lip 09, 2005 10:05
Lokalizacja: Skawina
Online: 16m
Pomógł: 746
Auto: Golf MK2
Silnik: RV

Postprzez KamilW » Cz mar 16, 2006 21:42

Niestety paliwo nie odparowuje z oleju tylko trwale sie z nim laczy... ale skoro nic nie piszczy i nie buczy to wyglada na to ze wszystko jest w porzadku... i nie masz sie czym martwic a kontrolka po przekreceniu stacyjki ma swiecic
KamilW
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lut 07, 2006 21:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Online: 1h 8m
Pomógł: 249

Postprzez bodzio_j » Cz mar 16, 2006 21:50

KamilW napisał(a):Niestety paliwo nie odparowuje z oleju tylko trwale sie z nim laczy

Jesteś pewien? Kiedyś gość z forum miał podobny problem - krótkie odcinki i podwyższanie poziomu oleju. Przegonił auto i wróciło wszystko do normy. Podobnie miałem po padnięciu uszczelki pod głowicą.Płyn poszedł do oleju, po wymianie uszczelki i oleju, coś jeszcze zostało badziewia w misce-po kilku kilometrach wyszło na bagnecie.Ale zrobiłem traskę ok 500km i zniknęło.
bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
 
Dołączył(a): So lip 09, 2005 10:05
Lokalizacja: Skawina
Online: 16m
Pomógł: 746
Auto: Golf MK2
Silnik: RV

Postprzez rafal.d » Cz mar 16, 2006 21:52

wczesniej po przekreceniu stacyjki swiecila: woda ,akum, i olej.
trzy razy migala woda z olejem,woda gasla a olej z akum.swiecil
teraz olej miga.
wymienialem olej w pazdzierniku 2005 nie wiem jaka firma lecz byl to polsyntetyk 15w40.wymiana rozrzadu i paskow klinowych moze miec wplyw no to.
rafal.d
rafal.d
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 12, 2005 14:11
Lokalizacja: bytom
Online: 0s

Postprzez bodzio_j » Cz mar 16, 2006 21:54

rafal.d napisał(a):wymienialem olej w pazdzierniku 2005 nie wiem jaka firma lecz byl to polsyntetyk 15w40

A ile kilometrów zrobiłeś na tym oleju? I 15W40 to raczej nie półsyntetyk lecz minerał. Półsyntetyki są zazwyczaj od 10W40

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 20:55 ]
rafal.d napisał(a):teraz olej miga.
hmmm. Nie wiem czy w golfach jest czujnik niskiego poziomu oleju. Nie spotkałem się z czymś takim.
bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
 
Dołączył(a): So lip 09, 2005 10:05
Lokalizacja: Skawina
Online: 16m
Pomógł: 746
Auto: Golf MK2
Silnik: RV

Postprzez rafal.d » Cz mar 16, 2006 21:56

ok 3tys.
tak pisalo na kartce ktora dolaczyli po wymianire oleju 15w40 polsynt.

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 21:01 ]
witam
wczoraj jechalem sobie i nagle uslyszalem buczenie z lewej strony w podszybiu i zaczela migac kontrolka stanu oleju.jak zalocze stacyjke kontrolka miga, gdy zalocze silnik nic sie nie dzieje do czasu kiedy przekrocze 50 km\h.znowu buczenie i miganie oleju.moze ktos z was mial taki przypadek.moze to jakis czujnik oleju,podobno sa dwa bialy i brazowy lecz nie wiem gdzie one sa olej wymianalem w pazdzierniku razem z filtrami.prosze o pomoc.
to jest moj post z wczoraj
rafal.d
rafal.d
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 12, 2005 14:11
Lokalizacja: bytom
Online: 0s

Postprzez bodzio_j » Cz mar 16, 2006 22:08

rafal.d, Nie wiem co to za olej. Z przebiegu wynika, ze jeździsz jednak raczej krótkie odcinki. Dzisiaj napisałeś, że oprócz migania kontrolki wszystko jest w porządku, i napisałeś też, że ropędziłeś auto do 100km/h. A czy zrobiłeś może jakąś dłuższą przejażdżkę? Tak ok 40km?
bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
 
Dołączył(a): So lip 09, 2005 10:05
Lokalizacja: Skawina
Online: 16m
Pomógł: 746
Auto: Golf MK2
Silnik: RV

Postprzez rafal.d » Cz mar 16, 2006 22:10

jutro pojade zmienic olej i filtr na MANA.
napewno mineralny tylko jaka firme.
moze cos sie zmieni.

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 21:12 ]
ok 10km.
ale jutro zrobie wiecej
moze to cos dac??
rafal.d
rafal.d
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 12, 2005 14:11
Lokalizacja: bytom
Online: 0s

Postprzez KamilW » Cz mar 16, 2006 22:16

tak jestem pewien... olej i bezzyna pochodza z rafinacji ropy naftowej... i maja tendencje do mniejszego lub wiekszego laczenia sie ze soba... przez co pogarszaja sie warunki smarne... co do migajacej kontrolki to nie wszyscy wiedza ale w niektorych licznikach VDO bylo zabezpieczenie informujace o uszkodzeniu obwodu kontrolnego i wlasnie sygnalizowala to swiecaca sie kontrolka... kontrolka ma mrugac... i wtedy jest ok... a tak przy okazji: dajesz sobie lac olej a nawet nie znasz nazwy?? to za co zaplaciles?? za mobila czy za kujawski?? zwracaj na to uwage... bo to dosc istotne na czym jezdzisz Pozdrawiam
KamilW
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lut 07, 2006 21:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Online: 1h 8m
Pomógł: 249

Postprzez bodzio_j » Cz mar 16, 2006 22:16

A może pomyliłeś czujniki? Tzn. założyłeś odwrotnie?

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 21:20 ]
KamilW napisał(a):olej i bezzyna pochodza z rafinacji ropy naftowej... i maja tendencje do mniejszego lub wiekszego laczenia sie ze soba...
to na pewno.Ale czy w podwyższonej temperaturze, benzyna jako lżejsza frakcja nie odparuje?
bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
 
Dołączył(a): So lip 09, 2005 10:05
Lokalizacja: Skawina
Online: 16m
Pomógł: 746
Auto: Golf MK2
Silnik: RV

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: jhosef i 6 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,