Licznik w Golf 3 1.9 TDI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Marqs84
- Mały gagatek
- Kontakt:
Licznik w Golf 3 1.9 TDI
Witam.
Sprowadzilem sobie jakis czas temu golfika no i od poczatku nie dziala w nim szybkosciomierz i wskaznik temperatury (zero reakcji). Kabelki wszystko dobrze podpiete -niby sprawdzal to mechanik.
Wskaznik paliwa, zegar i licznik elektroniczny dziala.
Sppotkał sie ktoś z czyms takim?
Licznik do wymiany?
Moze ktos ma na sprzedanie z obrotomierzem, na allegro lecą po 200zł :-/// to lekka przesada...
Prosze o pomoc, jak mozna sprawdzic ten licznik i ew. samemu naprawic.
Sprowadzilem sobie jakis czas temu golfika no i od poczatku nie dziala w nim szybkosciomierz i wskaznik temperatury (zero reakcji). Kabelki wszystko dobrze podpiete -niby sprawdzal to mechanik.
Wskaznik paliwa, zegar i licznik elektroniczny dziala.
Sppotkał sie ktoś z czyms takim?
Licznik do wymiany?
Moze ktos ma na sprzedanie z obrotomierzem, na allegro lecą po 200zł :-/// to lekka przesada...
Prosze o pomoc, jak mozna sprawdzic ten licznik i ew. samemu naprawic.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
teraz akurat nie ma ich za wiele na allegro wiec poczekaj ja kupilem za 130 zl i po tyle lataly jednak jezeli kupisz do swojego i bedziesz chcial ten niedzialajacy sprzedac wal do mnie ja mam tez niedzialajacy jednak wydaje sie ze u ciebie padla elektronika u mnie lezy mechanika moze cos z dwoch by sie zlorzylo
jaka masz firme ? jezeli TRW to jest to chyba najbardziej delikatny ze wszystkich montowanych jezeli cos juz z nim jest nie tak (elektronika) no to tylko dawca czesci
np do mojego
jaka masz firme ? jezeli TRW to jest to chyba najbardziej delikatny ze wszystkich montowanych jezeli cos juz z nim jest nie tak (elektronika) no to tylko dawca czesci

np do mojego

- Marqs84
- Mały gagatek
- Kontakt:
No dokladnie, miesiac temu sie rozgladalem za nim na allegro to byly po 120-150zl
Firma to VDO, niestey z zegarkiem bo mam 1.9 CL TDI `94.
Nie warto w nim grzebać? tylko czekac na okazje i kupic inny z "obrotkiem"
..a moze juz sie ktos z tym spotkal ? moze jest na to jakis sposob... bez obrotomierza przezyje... chyba ;]
Firma to VDO, niestey z zegarkiem bo mam 1.9 CL TDI `94.
Nie warto w nim grzebać? tylko czekac na okazje i kupic inny z "obrotkiem"
..a moze juz sie ktos z tym spotkal ? moze jest na to jakis sposob... bez obrotomierza przezyje... chyba ;]
W wersjach CL i GL obrotomierz był za dopłatą więc różnica żadna.
Co do licznika: VDO rocznik 94 to jeden z pierwszych liczników więc jeśli nie działa ci prędkościomerz i wskażnik temperatury to raczej uszkodzenie mechaniczne płyty głównej.
Zawsze możesz sprawdzić to wsadzając prędkościomierz z innego licznika VDO z przedziału do 95 roku(tak żeby mieć pewność).
Licznik z obrotomierzem to niestety wydatek w granicach 120-150 pln ale warto, szczególnie przy silniku TD lub TDI, zmiana biegów w momencie maksymalnego momentu obrotowego znacznie poprawia dynamikę jazdy a do tego zmniejsza zużycie paliwa.
Mam troszeczkę części z takiego licznika, ale płytę główną niestety już sprzedałem. Zostało mi kilka liczników rozebranych i chyba trzeba będzie coś z tego poskłądć, może młynek do kawy
Co do licznika: VDO rocznik 94 to jeden z pierwszych liczników więc jeśli nie działa ci prędkościomerz i wskażnik temperatury to raczej uszkodzenie mechaniczne płyty głównej.
Zawsze możesz sprawdzić to wsadzając prędkościomierz z innego licznika VDO z przedziału do 95 roku(tak żeby mieć pewność).
Licznik z obrotomierzem to niestety wydatek w granicach 120-150 pln ale warto, szczególnie przy silniku TD lub TDI, zmiana biegów w momencie maksymalnego momentu obrotowego znacznie poprawia dynamikę jazdy a do tego zmniejsza zużycie paliwa.
Mam troszeczkę części z takiego licznika, ale płytę główną niestety już sprzedałem. Zostało mi kilka liczników rozebranych i chyba trzeba będzie coś z tego poskłądć, może młynek do kawy

- Marqs84
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dokładnie w wersji CL seryjnie byly liczniki z zegarem zamiast obrotomierza.
Wskaznik temp. jednak dziala, nie zauwazylem bo dopiero po dłuzszej jezdzie wchodzi na temp 70st, wydaje mi sie to dziwne, jednak z nawiewow po 5min leci ciepełko, jednak moze wymienic termostat?
Mam okazje kupic licznik z Ibizy Diesel `96 za 140zl
Facet deklaruje ze zapytal sie kompetentną osobie, ktora mu powiedziala ze rocznik nie ma znaczenia, wazne zeby był TDI jakiś, poniewaz licznikiem steruje komputer.
W razie nie dzialania bede mogl go zwrocic, ale czy jest wogole mozliwość zeby dziala z golfem rocznik `94? Moga wystąpic przekłamania?
Sprawdzany w Ibizie TDI `97 i dziala poprawnie.
Sprawdzany w Ibizie Diesel `95 i obrotomierz wskazuje 10x większe obroty.
Cytuje wiad. od sprzedającego:
"Witam,
wczoraj otrzymałem odpowiedź od gościa co orientuje sie w tych licznikach. Napisał mi, że w samochodach z silnikiem TDi jest komputer, który steruje wszystkim, łącznie z zegarami, dlatego ten licznik nie działał u mnie w silniku diesla bez doładowania (w TD też to nie pójdzie). Z tego co pisał wynika, że nie ma znaczenia tu rocznik samochodu, byle był silnik TDi.
Pozdrawiam"
Wskaznik temp. jednak dziala, nie zauwazylem bo dopiero po dłuzszej jezdzie wchodzi na temp 70st, wydaje mi sie to dziwne, jednak z nawiewow po 5min leci ciepełko, jednak moze wymienic termostat?
Mam okazje kupic licznik z Ibizy Diesel `96 za 140zl
Facet deklaruje ze zapytal sie kompetentną osobie, ktora mu powiedziala ze rocznik nie ma znaczenia, wazne zeby był TDI jakiś, poniewaz licznikiem steruje komputer.
W razie nie dzialania bede mogl go zwrocic, ale czy jest wogole mozliwość zeby dziala z golfem rocznik `94? Moga wystąpic przekłamania?
Sprawdzany w Ibizie TDI `97 i dziala poprawnie.
Sprawdzany w Ibizie Diesel `95 i obrotomierz wskazuje 10x większe obroty.
Cytuje wiad. od sprzedającego:
"Witam,
wczoraj otrzymałem odpowiedź od gościa co orientuje sie w tych licznikach. Napisał mi, że w samochodach z silnikiem TDi jest komputer, który steruje wszystkim, łącznie z zegarami, dlatego ten licznik nie działał u mnie w silniku diesla bez doładowania (w TD też to nie pójdzie). Z tego co pisał wynika, że nie ma znaczenia tu rocznik samochodu, byle był silnik TDi.
Pozdrawiam"
Jeśli masz licznik w swoim TDI z nowym frontem (tzn. bez białych symboli od kontrolek) to powinien działać licznik z SEATA.
Jeśli masz licznik z przedziału 92-94/95 to mało prawdopodobne, żeby działał obrotomierz ponieważ akurat licznik w tych dwóch licznikach dostaje impuls do obrotów z zupełnie innego miejsca.
Jeśli sprzedający daje ci możliwość zwrotu w przypadku gdyby nie działał to wykorzystaj tą opcje.
W Seatach niestety liczniki były robione już na podstawie poprawionych po 94/05 roku licznikach VW więc z wcześniejszymi rocznikami VW mają problem.
Jeśli masz licznik z przedziału 92-94/95 to mało prawdopodobne, żeby działał obrotomierz ponieważ akurat licznik w tych dwóch licznikach dostaje impuls do obrotów z zupełnie innego miejsca.
Jeśli sprzedający daje ci możliwość zwrotu w przypadku gdyby nie działał to wykorzystaj tą opcje.
W Seatach niestety liczniki były robione już na podstawie poprawionych po 94/05 roku licznikach VW więc z wcześniejszymi rocznikami VW mają problem.
Ja mam golfa z 92 roku, tylko z TD i żaden z obrotomierzy po 95 roku czy to z TD czy z TDi u mnie nie działał więc moim zdaniem obrotomierz w tych zegarach z SEATA będzie oszukiwał x10.
Pamietaj, że 30 pln to nie jest wcale tak dużo a jak okaże się że zadziała to będzie kolejna ważna informacja dla nas wszystkich. Ja kiedyś kupiłem licznik za 150 pln bez możliwości zwrotu i miałem właśnie zonk z obrotomierzem, to była dopiero porażka.
Ale zmieniłem podświetlanie, zrobiłęm białe zegary i jeszcze na tym zarobiłem
, więc decyzja zakupu należy do ciebie.
Pamietaj, że 30 pln to nie jest wcale tak dużo a jak okaże się że zadziała to będzie kolejna ważna informacja dla nas wszystkich. Ja kiedyś kupiłem licznik za 150 pln bez możliwości zwrotu i miałem właśnie zonk z obrotomierzem, to była dopiero porażka.
Ale zmieniłem podświetlanie, zrobiłęm białe zegary i jeszcze na tym zarobiłem

- Marqs84
- Mały gagatek
- Kontakt:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=84639734
to znalazlem dzisiaj na alegro. 150zl
Facet zapewnia ze bedzie dziala, ale nie podaje rocznika
hmm i niby pewniak...
...nie wiem ktory kupic -roznica 10zl , obaj nie pewne w 100%, ale ten drozszy ma biale symbole na kontrolkach, to chyba dobrze wrozy...
to znalazlem dzisiaj na alegro. 150zl
Facet zapewnia ze bedzie dziala, ale nie podaje rocznika

hmm i niby pewniak...
...nie wiem ktory kupic -roznica 10zl , obaj nie pewne w 100%, ale ten drozszy ma biale symbole na kontrolkach, to chyba dobrze wrozy...
Tez znalazłem dzisiaj ten licznik na Allegro. Niby to do Siesla bo obtotomierz diesla, tylko ma zmienioną obudowę na obudowę z Golfa i to na dodatek benzyny.Powieksz zdjęcie i zobacz że nie ma kontrolki od świec żarowych 
Ten licznik to delikatny SWAP ale możesz zapytać się sprzedającego o numer na obudowie.

Ten licznik to delikatny SWAP ale możesz zapytać się sprzedającego o numer na obudowie.
- Marqs84
- Mały gagatek
- Kontakt:
to byl numer z tego pierwszego licznika.
wszystko bylo ugadane, mialem wplacic pieniadze... net mi nawalił, pozniej okazalo sie ze ktos go w tym czasie kupil (nie zdazylem zalicytowac)
Ale ten drugi bez kontrolki swiec- tez w razie czego moge zwrocic.
Na nim jest jakis nr ale nie wiem czy to ten
1H6 919 033
Odp. sprzedającego w sprawie kontrolki:
"Hmmm... wiedziałem ,że ktoś spostrzegawczy domyśli sie
Poprostu to zdjecie było zrobione kilka dni temu a teraz nie mam aparatu cyfrowego chwilowo zeby jeszcze raz zrobic fotkę. Poprostu ten zegar miał uszczerbioną szybke i przez pomyłkę zmieniłem mu wierzchnia obudowe z szybką na ta z benzyny, ale teraz juz założyłem mu drugą od diesla z kontrolką swiec zarowych i wszystko jest tak jak wczesniej w oryginale."
wszystko bylo ugadane, mialem wplacic pieniadze... net mi nawalił, pozniej okazalo sie ze ktos go w tym czasie kupil (nie zdazylem zalicytowac)

Ale ten drugi bez kontrolki swiec- tez w razie czego moge zwrocic.
Na nim jest jakis nr ale nie wiem czy to ten
1H6 919 033
Odp. sprzedającego w sprawie kontrolki:
"Hmmm... wiedziałem ,że ktoś spostrzegawczy domyśli sie