Licznik w Golf 3 1.9 TDI

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Marqs84
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Licznik w Golf 3 1.9 TDI

Post autor: Marqs84 » wt sty 31, 2006 09:56

Witam.
Sprowadzilem sobie jakis czas temu golfika no i od poczatku nie dziala w nim szybkosciomierz i wskaznik temperatury (zero reakcji). Kabelki wszystko dobrze podpiete -niby sprawdzal to mechanik.
Wskaznik paliwa, zegar i licznik elektroniczny dziala.

Sppotkał sie ktoś z czyms takim?
Licznik do wymiany?
Moze ktos ma na sprzedanie z obrotomierzem, na allegro lecą po 200zł :-/// to lekka przesada...

Prosze o pomoc, jak mozna sprawdzic ten licznik i ew. samemu naprawic.

BruceLee30
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BruceLee30 » wt sty 31, 2006 10:08

teraz akurat nie ma ich za wiele na allegro wiec poczekaj ja kupilem za 130 zl i po tyle lataly jednak jezeli kupisz do swojego i bedziesz chcial ten niedzialajacy sprzedac wal do mnie ja mam tez niedzialajacy jednak wydaje sie ze u ciebie padla elektronika u mnie lezy mechanika moze cos z dwoch by sie zlorzylo
jaka masz firme ? jezeli TRW to jest to chyba najbardziej delikatny ze wszystkich montowanych jezeli cos juz z nim jest nie tak (elektronika) no to tylko dawca czesci :(
np do mojego :helm:

Awatar użytkownika
Marqs84
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Marqs84 » wt sty 31, 2006 10:17

No dokladnie, miesiac temu sie rozgladalem za nim na allegro to byly po 120-150zl
Firma to VDO, niestey z zegarkiem bo mam 1.9 CL TDI `94.
Nie warto w nim grzebać? tylko czekac na okazje i kupic inny z "obrotkiem"
..a moze juz sie ktos z tym spotkal ? moze jest na to jakis sposob... bez obrotomierza przezyje... chyba ;]

Awatar użytkownika
icemaster
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: icemaster » wt sty 31, 2006 11:33

Marqs84 pisze:Firma to VDO, niestey z zegarkiem bo mam 1.9 CL TDI `94.
a co to ma do rzeczy? ja mam varianta 1,9 tdi 94' CL i mam obrotomierz

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » wt sty 31, 2006 12:12

W wersjach CL i GL obrotomierz był za dopłatą więc różnica żadna.

Co do licznika: VDO rocznik 94 to jeden z pierwszych liczników więc jeśli nie działa ci prędkościomerz i wskażnik temperatury to raczej uszkodzenie mechaniczne płyty głównej.

Zawsze możesz sprawdzić to wsadzając prędkościomierz z innego licznika VDO z przedziału do 95 roku(tak żeby mieć pewność).

Licznik z obrotomierzem to niestety wydatek w granicach 120-150 pln ale warto, szczególnie przy silniku TD lub TDI, zmiana biegów w momencie maksymalnego momentu obrotowego znacznie poprawia dynamikę jazdy a do tego zmniejsza zużycie paliwa.

Mam troszeczkę części z takiego licznika, ale płytę główną niestety już sprzedałem. Zostało mi kilka liczników rozebranych i chyba trzeba będzie coś z tego poskłądć, może młynek do kawy :-)

Awatar użytkownika
Marqs84
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Marqs84 » czw lut 02, 2006 07:36

Dokładnie w wersji CL seryjnie byly liczniki z zegarem zamiast obrotomierza.
Wskaznik temp. jednak dziala, nie zauwazylem bo dopiero po dłuzszej jezdzie wchodzi na temp 70st, wydaje mi sie to dziwne, jednak z nawiewow po 5min leci ciepełko, jednak moze wymienic termostat?

Mam okazje kupic licznik z Ibizy Diesel `96 za 140zl
Facet deklaruje ze zapytal sie kompetentną osobie, ktora mu powiedziala ze rocznik nie ma znaczenia, wazne zeby był TDI jakiś, poniewaz licznikiem steruje komputer.
W razie nie dzialania bede mogl go zwrocic, ale czy jest wogole mozliwość zeby dziala z golfem rocznik `94? Moga wystąpic przekłamania?
Sprawdzany w Ibizie TDI `97 i dziala poprawnie.
Sprawdzany w Ibizie Diesel `95 i obrotomierz wskazuje 10x większe obroty.

Cytuje wiad. od sprzedającego:
"Witam,
wczoraj otrzymałem odpowiedź od gościa co orientuje sie w tych licznikach. Napisał mi, że w samochodach z silnikiem TDi jest komputer, który steruje wszystkim, łącznie z zegarami, dlatego ten licznik nie działał u mnie w silniku diesla bez doładowania (w TD też to nie pójdzie). Z tego co pisał wynika, że nie ma znaczenia tu rocznik samochodu, byle był silnik TDi.
Pozdrawiam"

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » czw lut 02, 2006 09:37

Jeśli masz licznik w swoim TDI z nowym frontem (tzn. bez białych symboli od kontrolek) to powinien działać licznik z SEATA.
Jeśli masz licznik z przedziału 92-94/95 to mało prawdopodobne, żeby działał obrotomierz ponieważ akurat licznik w tych dwóch licznikach dostaje impuls do obrotów z zupełnie innego miejsca.
Jeśli sprzedający daje ci możliwość zwrotu w przypadku gdyby nie działał to wykorzystaj tą opcje.
W Seatach niestety liczniki były robione już na podstawie poprawionych po 94/05 roku licznikach VW więc z wcześniejszymi rocznikami VW mają problem.

Awatar użytkownika
Marqs84
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Marqs84 » czw lut 02, 2006 09:42

no niestety mam licznik z bialymi symbolami :(
wiec nie wiem czy wykladac ok 30zl zeby to sprawdzic (koszty wysylki)

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » czw lut 02, 2006 14:28

Ja mam golfa z 92 roku, tylko z TD i żaden z obrotomierzy po 95 roku czy to z TD czy z TDi u mnie nie działał więc moim zdaniem obrotomierz w tych zegarach z SEATA będzie oszukiwał x10.

Pamietaj, że 30 pln to nie jest wcale tak dużo a jak okaże się że zadziała to będzie kolejna ważna informacja dla nas wszystkich. Ja kiedyś kupiłem licznik za 150 pln bez możliwości zwrotu i miałem właśnie zonk z obrotomierzem, to była dopiero porażka.
Ale zmieniłem podświetlanie, zrobiłęm białe zegary i jeszcze na tym zarobiłem :-), więc decyzja zakupu należy do ciebie.

Awatar użytkownika
Marqs84
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Marqs84 » czw lut 02, 2006 14:40

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=84639734

to znalazlem dzisiaj na alegro. 150zl
Facet zapewnia ze bedzie dziala, ale nie podaje rocznika :-|
hmm i niby pewniak...
...nie wiem ktory kupic -roznica 10zl , obaj nie pewne w 100%, ale ten drozszy ma biale symbole na kontrolkach, to chyba dobrze wrozy...

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » czw lut 02, 2006 15:34

Tez znalazłem dzisiaj ten licznik na Allegro. Niby to do Siesla bo obtotomierz diesla, tylko ma zmienioną obudowę na obudowę z Golfa i to na dodatek benzyny.Powieksz zdjęcie i zobacz że nie ma kontrolki od świec żarowych :-)
Ten licznik to delikatny SWAP ale możesz zapytać się sprzedającego o numer na obudowie.

Awatar użytkownika
Marqs84
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Marqs84 » czw lut 02, 2006 20:30

Witam

Dogadalem sie z gosciem co do tego pierwszego z ibizy za 140zl.
Podal mi nr t tego licznika, da sie po tym nr sprawdzic czy bedzie dzialal???

Prsze o szybka odpowiedz

oto numery:

6k0 919 033 HD S013L
jest jeszcze data: 15.07.96 i jakiś numer 0226

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pt lut 03, 2006 09:17

ETOS mówi że 6k0 919 033 HD jest licznikiem z Seata Ibizy, pasującym do silnika 1Z oraz AAZ więc: na dwoje babka wróżyła, tylko dlaczego nie ma kontrolki od świec?

Awatar użytkownika
Marqs84
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Marqs84 » pt lut 03, 2006 09:22

to byl numer z tego pierwszego licznika.
wszystko bylo ugadane, mialem wplacic pieniadze... net mi nawalił, pozniej okazalo sie ze ktos go w tym czasie kupil (nie zdazylem zalicytowac) :goof:

Ale ten drugi bez kontrolki swiec- tez w razie czego moge zwrocic.
Na nim jest jakis nr ale nie wiem czy to ten
1H6 919 033

Odp. sprzedającego w sprawie kontrolki:
"Hmmm... wiedziałem ,że ktoś spostrzegawczy domyśli sie :-) Poprostu to zdjecie było zrobione kilka dni temu a teraz nie mam aparatu cyfrowego chwilowo zeby jeszcze raz zrobic fotkę. Poprostu ten zegar miał uszczerbioną szybke i przez pomyłkę zmieniłem mu wierzchnia obudowe z szybką na ta z benzyny, ale teraz juz założyłem mu drugą od diesla z kontrolką swiec zarowych i wszystko jest tak jak wczesniej w oryginale."

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”