wiazki z komory silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

wiazki z komory silnika

Postprzez wasiak » Cz paź 08, 2009 13:12

witam przezucam silnik w mk2
obecnie jest 1,3 NZ
ma byc 1,6 PN
i powstal maly problem z ekeltryka
ktore wiazki trzeba zmienic
wiem ze wiazka silnika ta co idzie od kompa wraz z kompem to napewno
ale w komorze jest jeszcze kilka wiazek ktora mozna wymontowac teraz pytanie czy trzeba [oba auta dawca i biorca maja jeszcze jezdzic ]
chodzi mi glownie o te wiazki co sa na nich swiatla, alternator , ta co idzie po podszybiu- nie wiem jeszcze od czego to,oraz ta co idzie w podluznice przy przewodach paliwowych [ to jest pompa??]
czego moge nie ruszac ?
Ostatnio edytowano Cz paź 08, 2009 13:13 przez wasiak, łącznie edytowano 1 raz
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
wasiak
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 24, 2007 11:18
Lokalizacja: Pruszków
Online: 3d 9h 37m
Pomógł: 81
Auto: mk2
Silnik: 2E

Postprzez TheBiSHoP » Cz paź 08, 2009 14:55

nowe czy stare instalacje?

W starych instalacjach wiązka silnikowa jest wraz z wiązką od przednich wycieraczek.

W nowych przepinasz samą wiązke silnikową.

Reszte zostawiasz bez zmian.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=181010][b]MK2 VR6[/b][/url]
[img]http://images38.fotosik.pl/163/415dc8f174ef6976m.jpg[/img]
TheBiSHoP
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 16, 2004 20:35
Lokalizacja: Rumia
Online: 13d 6h 1m
Pomógł: 113
Auto: MK2
Silnik: 24V

Postprzez wasiak » Cz paź 08, 2009 15:07

oba auta na nowej instalacji
wielkie dzieki za info
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
wasiak
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 24, 2007 11:18
Lokalizacja: Pruszków
Online: 3d 9h 37m
Pomógł: 81
Auto: mk2
Silnik: 2E

Postprzez Lipek81 » So paź 10, 2009 00:38

Trzeba przepiąć dwie wiązki - tę między skrzynką a wtyczką koło ECU (także zasilanie wycieraczek) i ta idącą od tej wtyczki do ECU i reszty silnika. Prawdopodobnie masz też inną wiązkę reflektorow - sprawdź, czy w 1.3 i 1.6 masz przekaźnik 31. Jeżeli w obu masz, lub w obu nie masz, to jest ok, wiązki są takie same (choć w 1.6PN na pewno bedzie). Jeżeli jest różnie, to wiązki reflektorów też się różnią - właśnie podłączeniem tego przekaźnika. Ale bez tego przekaźnika wszystko będzie chodziło - on jest do sterowania wentylatorem z termostatu w gaźniku. Decyzja, czy zmieniać wiązke i czy warto - należy oczywiście do Ciebie.

[ Dodano: Sob Paź 10, 2009 01:39 ]
A - jeszcze jedna rzecz - jeżeli ten 1.3 był na wtrysku, to wiązke tylną też masz do podmiany - zasilanie pompu paliwa - w 1.6 tego nie ma.
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 11:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Online: 12d 23h
Pomógł: 768
Auto: Golf 2
Silnik: 1.6 PN

Postprzez wasiak » So paź 10, 2009 07:43

dzieki wielkie Lipek81, wlasnie tak podejzewalem ze ta wiazke od wycieraczek rowniez trzeba bedzie wymienic
bo tam sa i kable od jakis czujnikow
posprawdzam dzis jak to sie ma z prekaznikiem 31
wiazke od pompy wiem ze musze zmienic
zreszta ta z nztki pojdzie do mojego auta
jeszcze mam pytanie
ktory przekaznik odpowiada za pompe paliwa w baku- wersja gaznikowa
co to jest za wiazka co idzie podszybiem jest dosc cienka, wchodzi pod blotnik zaraz za wlotem powietrza
oraz 2 wiazka idaca przy przewodach paliwowych w podloznice
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
wasiak
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 24, 2007 11:18
Lokalizacja: Pruszków
Online: 3d 9h 37m
Pomógł: 81
Auto: mk2
Silnik: 2E

Postprzez Lipek81 » So paź 10, 2009 08:45

wasiak napisał(a):bo tam sa i kable od jakis czujnikow
- a tak, dokładnie - zapomniałem - tam jest jescze podłączenie czujnika wstecznego chyba i temperatury, oraz oleju. Jeżeli masz MFA, to w tej wiązce będzie też czyjnik temperatury zew. i temp. oleju. Poza tym, jakbyś wymienił tylko wiązkę od silnika, to wtyczka tej wiązki mogłaby nie pasować z wtyczką od wiązki wycieraczek.

wasiak napisał(a):ktory przekaznik odpowiada za pompe paliwa w baku- wersja gaznikowa
- w gaźnikowcu nie masz pompy w baku. Za pompe w baku, w silnikach z wtryskiem odpowiada przekaźnik na pozycji 12 w nowszej skrzynce. W silnikach gaźnikowych w tym miejscu jest przekaźnik od podgrzewania kolektora dolotowego.

wasiak napisał(a):co to jest za wiazka co idzie podszybiem jest dosc cienka, wchodzi pod blotnik zaraz za wlotem powietrza
- chodzi tobie o te, która jest koło mechanizmu wycieraczek? Pewnie od kierunkowskazow bocznych - masz takie?

wasiak napisał(a):oraz 2 wiazka idaca przy przewodach paliwowych w podloznice
- zrób fotkę, bo moim zdaniem żadnych przewódów tam nie powinno być.

[ Dodano: Sob Paź 10, 2009 09:45 ]
TheBiSHoP napisał(a):W starych instalacjach wiązka silnikowa jest wraz z wiązką od przednich wycieraczek.
- w starych jest tak samo jak w nowych - też są dwie oddzielne instalacje.
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 11:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Online: 12d 23h
Pomógł: 768
Auto: Golf 2
Silnik: 1.6 PN

Postprzez wasiak » So paź 10, 2009 11:28

Lipek81 napisał(a):
wasiak napisał(a):bo tam sa i kable od jakis czujnikow
- a tak, dokładnie - zapomniałem - tam jest jescze podłączenie czujnika wstecznego chyba i temperatury, oraz oleju. Jeżeli masz MFA, to w tej wiązce będzie też czyjnik temperatury zew. i temp. oleju. Poza tym, jakbyś wymienił tylko wiązkę od silnika, to wtyczka tej wiązki mogłaby nie pasować z wtyczką od wiązki wycieraczek.

teoretycznie ta wyczka przy kompie pasuje

Lipek81 napisał(a):
wasiak napisał(a):co to jest za wiazka co idzie podszybiem jest dosc cienka, wchodzi pod blotnik zaraz za wlotem powietrza
- chodzi tobie o te, która jest koło mechanizmu wycieraczek? Pewnie od kierunkowskazow bocznych - masz takie?


kierunki sa wiec to raczej to

Lipek81 napisał(a):
wasiak napisał(a):oraz 2 wiazka idaca przy przewodach paliwowych w podloznice
- zrób fotkę, bo moim zdaniem żadnych przewódów tam nie powinno być.

Obrazek
na zdjeciu jest na zolto zaznaczona
zaczyna sie na przejsciu kabina- komora silnika
idzie pod podszybiem i wchodzi wraz z przewodami paliwowymi w podluznice
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
wasiak
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 24, 2007 11:18
Lokalizacja: Pruszków
Online: 3d 9h 37m
Pomógł: 81
Auto: mk2
Silnik: 2E

Postprzez Lipek81 » So paź 10, 2009 11:40

A ta wiązka nie idze w podłużnicę - ona idze w dół i potem zakreca z powrotem do góry i idze do reflektora prawego - bo to jest wiązka reflektorów własnie. Na tym zagięciu na dole jest przykryta takim plastikiem.

wasiak napisał(a):teoretycznie ta wyczka przy kompie pasuje
- być może akurat w przypadku tych dwóch silników ilość pinów w tej wtyczce jest taka sama, co nie oznacza, ze są tam takie same sygnały - tego nie wiem. Wiem, ze wiązki te (tzn. ta od wycieraczek itp.) różni się w zależności od silnika - np. w PN jest tam chyba tylko 4 piny, a w RP już chyba z 8.
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 11:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Online: 12d 23h
Pomógł: 768
Auto: Golf 2
Silnik: 1.6 PN

Postprzez wasiak » So paź 10, 2009 14:23

czyli jeżeli chce wstawiać do siebie silniczek 2e to ten kawałek wiązki co są miedzy innymi wycieraczki będę musiał rzeźbić??
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
wasiak
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 24, 2007 11:18
Lokalizacja: Pruszków
Online: 3d 9h 37m
Pomógł: 81
Auto: mk2
Silnik: 2E

Postprzez Lipek81 » So paź 10, 2009 14:26

Jeżeli masz nowy panel i przekładasz z golfa mkIII, to nic nie trzeba rzeźbić - po prostu wymieniasz wiązkę - chyba, że wtyczki są inne.
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 11:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Online: 12d 23h
Pomógł: 768
Auto: Golf 2
Silnik: 1.6 PN

Postprzez TomeQTomeQ » Cz mar 25, 2010 19:36

MA KTOS MOZE DO SPRZEDANIA WIAZKE KOMORY SILNIKA DO GOLFA II 1.8 112KM POD DIGIFANT II BARDZO PROSZE O SYGNAL CHĘTNIE KUPIE 783154301
TomeQTomeQ
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N lis 11, 2007 16:22
Lokalizacja: Lublin
Online: 21h 7m
Pomógł: 4




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], eduardo49 i 5 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,