Skrzynia i sprzęgło

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Skrzynia i sprzęgło

Postprzez mike_golf3eco » Pt paź 19, 2007 08:09

Witam,

od niedawna mam 1.9D Ecomatic a nie jestem zbyt mocnym mechanikiem, wiec mam kilka pytań :) :

1. Do czego jest drugi malutki akumulatorek?
2. Czy to automatyczne sprzęgło da się zmienić na zwykłe? Jeśli tak to w jaki sposób, co wymieniono i jak na taką zmianę reaguje cała elektryka tego silnika? Czy nadal będzie działał ten ecomatic tak jak nalezy? Czy moze jego tez nalezy najlepiej jakos wypiac? Jesli tak to co i jak? :)
3. Co mogło się stać: Jechałem sobie chciałem zmienić bieg i nie wszedł, zatrzymałem się, wyłączyłem silnik i wszystkie biegi wchodzą, a gdy go zapale nie wchodzi zaden bieg, a przy próbie wrzucenia wstecznego jest zgrzyt, więc dalej nie próbuje go wbijać... Wcześniej auto miało dziwne zachowanie podczas ruszania czy to do przodu czy do tyłu, tzn. "skakało", tak jakbym zamało gazu dawał albo jakby sie sprzęglo slizgało...
4. Czy w tym aucie jest normalna skrzynia biegów jak w kazdym MK3? Czy oprocz egzotycznego sprzegla jest rowniez cos innego w skrzyni?

Z góry dzięki za wszelkie info! Jeśli macie jakieś linki do informacji na temat skrzyni biegów/sprzęgła itd w tym modelu to również będe za nie wdzięczny, bo póki co nigdzie nie mogę nic znaleźć po polsku, a tu na forum też jest malo info...

Pozdrawiam!
mike_golf3eco
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz paź 18, 2007 21:59
Lokalizacja: Warszawa
Online: 0s

Postprzez dziejo » Pt paź 19, 2007 08:23

proszę bardzo moze cos znajdziesz
http://www.google.com/custom?domains=vw ... %3A1&hl=pl
dziejo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Jastrzębie - Zdrój gr. SLĄSKA -LEWIN BRZESKI gr. Opole
Online: 1d 2h 13m
Pomógł: 1882
Auto: mk3 - sharan 19.tdi
Silnik: ok

Postprzez mike_golf3eco » Pt paź 19, 2007 10:24

Dzięki, ale gdybym tam znalazł odpowiedź na te wszystkie pytania to bym nie zaczynał nowego topicu...

[ Dodano: 19 Paź 2007 10:34 ]
Poza tym zaznaczam, ze link, ktory jest wszechobecny http://www.passatgl5.polnet.biz/golf3/e ... omatic.htm nie działa...
mike_golf3eco
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz paź 18, 2007 21:59
Lokalizacja: Warszawa
Online: 0s

Postprzez dziejo » Pt paź 19, 2007 13:04

mike_golf3eco napisał(a):ale gdybym tam znalazł odpowiedź na te wszystkie pytania to bym nie zaczynał nowego topicu...

dobrze ze uzywasz szukajki

[ Dodano: Pią Paź 19, 2007 13:38 ]
mike_golf3eco napisał(a):4. Czy w tym aucie jest normalna skrzynia biegów jak w kazdym MK3?
nie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Pt paź 19, 2007 13:49 przez dziejo, łącznie edytowano 4 razy
dziejo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Jastrzębie - Zdrój gr. SLĄSKA -LEWIN BRZESKI gr. Opole
Online: 1d 2h 13m
Pomógł: 1882
Auto: mk3 - sharan 19.tdi
Silnik: ok

Postprzez mike_golf3eco » Pt paź 19, 2007 14:44

sugerujesz ze jest tam skrzynia jak w automacie? mozesz dac link do tej ksiazki lub tez powiedziec jaki to tytul i wydanie? bo mam jakies 2 ksiazki...

a to co sie zjeb.., mogło wypaść/urwać się, to jakis "popychacz" od pompy sprzegla, czy ty dzieju albo ktos wie jak to moze wygladac i czy to napewno moze byc przyczyna tej usterki?

moze ma ktos ksiazke do naprawy golfa gdzie jest opisany ten Ecomatic? tam jest silnik 1Y jesli sie nie myle... 1.9D 64KM 94rok...
mike_golf3eco
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz paź 18, 2007 21:59
Lokalizacja: Warszawa
Online: 0s

Postprzez dziejo » Pt paź 19, 2007 18:44

mike_golf3eco napisał(a):Ecomatic?
jst to automat sterowany elektronicznie
dziejo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Jastrzębie - Zdrój gr. SLĄSKA -LEWIN BRZESKI gr. Opole
Online: 1d 2h 13m
Pomógł: 1882
Auto: mk3 - sharan 19.tdi
Silnik: ok

Postprzez mike_golf3eco » So paź 20, 2007 01:19

wiec wytlumacz mi jak do tego mozna zalozyc normalne sprzeglo jesli skrzynia ma automat sterowany elektronicznie?

z jednej strony czytalem gdzies o jakiejs kostce odpowiedzialnej za biegi, a z drugiej strony zastanawiam sie jak to mozliwe skoro tu nawet wtryski nie sa sterowane elektronicznie i przeciez ludzie montuja zwykle sprzegla i jest to bardzo tani i skuteczny zabieg ponoc gdy pada pompa automatycznego sprzegla (w aso podobno kosmiczne ceny...)... wiec to raczej nie moze byc skrzynia automatyczna o ktorej mowisz, nawet na rysunkach w ksiazce ktora dales jest inny typ skrzyni (na rys masz drazek zmiany biegow jak w automacie, a tu jest jak w zwyklej skrzyni! widziales ty kiedykolwiek ecomatica?!)...
mike_golf3eco
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz paź 18, 2007 21:59
Lokalizacja: Warszawa
Online: 0s




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Nasi przyjaciele: Car Audio,