Offtopic czyli raj dla spamerów

Forum miłośników Golfa Country

Moderatorzy: G0 Karcio, VIP

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez BEARR » So wrz 09, 2017 23:34

1100, taki występuje chyba tylko w Country



moja stajnia VAG:
Golf mk2 syncro
Golf mk3 syncro variant
Seat Marbella
BEARR
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn sty 31, 2005 19:25
Lokalizacja: Rybnik
Online: 6d 20h 9m

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez Adalbert1702 » N wrz 10, 2017 07:26

Według tego licznika który mam, a mam oryginalny to indeks licznika do Country wynosi 1100
jhosef-nie komplikuj sprawy. Nie przeczytałeś uważnie o czym pisałem wyżej. Wszystko będzie prawidłowo działało. Nie chcę przekładać licznika ale zrobić kopie włoskiego wskaźnika który kiedyś byś sprzedawany jako wyposażenie dodatkowe dla VW

http://www.tme.eu/pl/katalog/czujniki-c ... 3A42448%3B

Będzie to wskaźnik CHWILOWEGO SPALANIA - czyli BAR w zaślepce klawisza na desce rozdzielczej. Pytałem wyżej czy "pudełeczko z króćcem na wężyk zamontowane na tylnej ściance licznika MFA to jest przetwornik podciśnienie-napięcie! Dzięki koledze BEAAR dotarłem do szczegółów i już wiem ze jest to element który potrzebuję ( część nr 2 z poniższego linku).

http://pl.realoem.me/Volkswagen/RDW/GOS ... 919/214005

Jednak gdy będę już to miał fizycznie, to dokładnie opiszę co to jest i jak działa. Można by było zastosować każdy inny przetwornik ale....VW ma swoje specyficzne podejście do sprawy i wolę oryginał aby wskazania były jak najwierniejsze- chociaż i tak zdaję sobie sprawę ze będę musiał taki wskaźnik jakoś wyskalować.... Jak wyżej pisałem taki wskaźnik na podciśnienie ale wskazówkowy już mam.
Wyskalowany jest w litrach na 100 km i ma zakres do 12 litrów na 100 km-od VW Santany. Może to dla kogoś bzdura ale od kilku miesięcy jeżdżę z takim wskaźnikiem i zaobserwowałem oszczędności w paliwie. Przejeżdżam więcej kilometrów na zbiorniku zatankowanym do pełna! Tak więc moim zdaniem gra jest warta świeczki mimo ze nigdy nie narzekałem na nadmierne zużycie paliwa, bo mój Country średnio spala 8,1 -8,3 L/100 km-a bywa ze jeżdżę dość ostro!



Adalbert1702
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 04, 2014 19:01
Lokalizacja: Toruń
Online: 5d 11h 38m
Pomógł: 4
Auto: VW Golf mk 2 Country
Silnik: 1800

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez kret077744 » N wrz 10, 2017 09:19

Ktos może wie czy jak zwiększe index to pokazywana prędkość również zwieszy się ?

Ja tam akurat mam ciężką noge. Wole sobie podeptać i niż emerycko jechać żeby litra zaoszczedzic ;) Jak ktoś dużo jeździ i szuka oszczednosci to tylko lpg :bigok:
swojego aaz-ta nie przeliczyłem, ale coś czuje że koło 7l wciągnie spokojnie. :jezor:



Golf Country 4x4 1.9 TD AAZ
viewtopic.php?f=87&t=591164
kret077744
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 19, 2008 23:06
Lokalizacja: Bralin (wielkopolskie)
Online: 103d 13h 6m
Pomógł: 15
Auto: mkII enhanced
Silnik: AAZ td

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez Adalbert1702 » N wrz 10, 2017 10:17

Nie wiem czy jak zwiększysz indeks coś się zmieni, bo zależy to od napędu licznika w skrzyni biegów o ile masz mechaniczny-na linkę. Doczytałem ze mechaniczny napęd na linkę ma trzy różne przełożenia występujące dla odróżnienia w trzech kolorach.Jeśli więc masz mechanikę to poszukaj o tym w necie i dobież odpowiednie przełożenie w skrzyni.Wymiana bez rozbierania skrzyni. A jeśli masz wskazania szybkości na elektronice(impulsy) to chyba pozostaje wymiana szybkościomierza na taki z innym indeksem.
Nie chodzi o emeryckie jeżdżenie ale o prawidłowe spalanie.Po co mam wypluwać na drogę nie spaloną benzynę? Po za tym chciałbym aby silnik wytrzymał jeszcze trochę! Też jeżdżę dość szybko i agresywnie i już sporo zapłaciłem mandatów za przekroczenia szybkości....Aby jednak zaoszczędzić silnikowi wysiłku w końcu wymieniłem normalną piątkę na szybką co daje mi już na autostradzie około 500-600 obrotów silnika mniej przy maksymalnie dopuszczalnej prędkości! Na dodatek vacuometr (wskazówkowy) informuje mnie na bieżąco czy mogę zmniejszyć deptanie gazu bez zmniejszania szybkości jazdy,co można od razu wyczuć....Oczywiście nie ma to znaczenia w terenie czy na zlotach ale na trasie są już duże oszczędności. Co do gazu to niech decydują się na to ci których nie stać na utrzymanie takiego auta.Po za tym zagazowanie tak starego silnika to jego agonia i śmierci! I nie o tym chciałem pisać w tym ciągu postów ale chciałem dowiedzieć się co jest w skrzyneczce na tylnej ściance zegarów MFA do Golfa aby skonstruować wskaźnik BAR na LED-ach....



Adalbert1702
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 04, 2014 19:01
Lokalizacja: Toruń
Online: 5d 11h 38m
Pomógł: 4
Auto: VW Golf mk 2 Country
Silnik: 1800

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez kret077744 » N wrz 10, 2017 10:30

Ja mam skrzynia 02A na hydraulice. tam jest mechanizm jak na impulsator :

Obrazek

Nie ma kolorów jak w skrzyni 020 na wodziki. także zostaje mi kombinować z licznikiem. Na szczeście chyba coś jeszcze mam.



Golf Country 4x4 1.9 TD AAZ
viewtopic.php?f=87&t=591164
kret077744
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 19, 2008 23:06
Lokalizacja: Bralin (wielkopolskie)
Online: 103d 13h 6m
Pomógł: 15
Auto: mkII enhanced
Silnik: AAZ td

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez mihau34 » N wrz 10, 2017 10:36

Country musi swoje spalić, i co byś nie zrobił to i tak poniżej pewnego progu nie zejdziesz. Trzeba się przyzwyczaić że pali granicy 8-14 litrów rozrzut jest spory.Powyżej 100km/h na godzinę prawię w cale nie jeżdżę bo przy takiej prędkości robi się już bardzo głośno. Silnikiem nie masz się też co przejmować remont kapitalny kosztuje grosze w porównaniu do nowych konstrukcji ewentualnie możesz zamienić na używkę. U mnie na blacie jest 340 tyś i jakiś oznak nie domagań nie ma. Nie szukaj dziury w całym, w drugim aucie mam np komputer który pokazuje ile samochód spala, a pali podobnie jak country i nie śledzę tych statystyk. Jak się paliwo kończy to i tak muszę na stację podjechać :helm:



mihau34
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): N paź 26, 2014 19:46
Online: 8d 22h 35m
Pomógł: 1
Auto: golf country
Silnik: 1.8

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez Adalbert1702 » N wrz 10, 2017 11:03

Z wszystkim się zgadzam! Jeżdżę nawet 140 ale zauważyłem ze w przedziale 90 i wyżej wcale nie robi się głośniej a nawet giną wszelkie drgania. Z moich czteroletnich obliczeń wynika ze muszę się mocno "napracować" aby przekroczyć magiczny( dla mnie( punkt 9 litrów na 100 km. Normalne spalanie to 8,1-8,3. Nie wiem dlaczego tak mało ale na początku nie dowierzałem! Jednak ciągła kontrola(jeszcze wtedy bez vacuometra) potwierdzała tak niskie zużycie. Nie wiem więc skąd u was takie przekonanie ze Country aż tak dużo pali? Czyżbym miał to szczęście ze trafiłem na egzemplarz silnika który ma wyjątkowo niskie spalanie? Nic nadzwyczajnego nie robiłem przy silniku-oprócz prawidłowej regulacji....
A co do wypowiedzi kret07...to pozostaje chyba Tobie wymiana choćby samego szybkościomierza skoro masz go na impulsy.A może można zmienić ten wałek który pokazałeś na zdjęciu ale i innej ilości zębów? Pytaj kolegów którzy znają temat i mają podobne rozwiązanie.Raczej na pewno jest taka możliwość że istnieją inne przełożenia ....



Adalbert1702
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 04, 2014 19:01
Lokalizacja: Toruń
Online: 5d 11h 38m
Pomógł: 4
Auto: VW Golf mk 2 Country
Silnik: 1800

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez jhosef » Pn wrz 11, 2017 08:24

kret077744 napisał(a):Ktos może wie czy jak zwiększe index to pokazywana prędkość również zwieszy się ?

Muszę sobie w mózgu poszukać bo kiedyś temat przerabiałem w mk2 automat.
kret077744 napisał(a):Ja mam skrzynia 02A na hydraulice. tam jest mechanizm jak na impulsator :

Jest na oko mocno podobny to tego z mk2 automat.



jhosef
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Online: 330d 5h 22m
Pomógł: 694
Auto: Polo 9N3 Golf mk2 Up
Silnik: BNM

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez Adalbert1702 » So wrz 16, 2017 22:36

No i już mam i wiem jak to działa!
Obrazek
Są trzy oznaczone styki plus.minus i A. Po podaniu 5V (bo takim napięciem stabilizowanym zasilany jest cały licznik) pojawia się napięcie 3,7 V. Gdy dostanie maksymalnego podciśnienia napięcie spada do 1,7 V. Tak więc jest to przetwornik podciśnienie/napięcie który można wykorzystać do budowy wskaźnika chwilowego zużycia paliwa tzw economizera lub wacuometra a wskaźnikiem może być voltomierz lub diody led.



Adalbert1702
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 04, 2014 19:01
Lokalizacja: Toruń
Online: 5d 11h 38m
Pomógł: 4
Auto: VW Golf mk 2 Country
Silnik: 1800

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez Adalbert1702 » So wrz 16, 2017 22:41

Czy wie ktoś gdzie można dostać blachę zakrywającą koło zamachowe na połączeniu skrzyni biegów z silnikiem? Chyba zgubiłem tą częsć. Szukałem w necie po numerze 068 103 648 K ale jakoś nie znalazłem....Na szrocie też nie ma! Są dwa rodzaje-do skrzyni 02A i do 020. Potrzebuję właśnie do 020.
Może ma ktoś coś takiego jak pokazuje zdjęcie?
Obrazek



Adalbert1702
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 04, 2014 19:01
Lokalizacja: Toruń
Online: 5d 11h 38m
Pomógł: 4
Auto: VW Golf mk 2 Country
Silnik: 1800

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez Adalbert1702 » Śr wrz 27, 2017 19:03

Blachę z poprzedniego posta juz mam! "Wyrwałem" ze szrotu-trochę na krawędziach była pogniecona ale dało się wyklepać i zostało tylko ocynkowanie jej.
Wracam jeszcze do tematu Vacuometru. Po czterech miesiącach użytkowania oryginalnego vacuometru od VW Santana 1,8 (skala do 12 L/100km) wychodzi na to ze wskazówka ma magiczną moc i daje efekty. Z wyliczeń wynika ze mój Country spala jeszcze mniej niż dotychczas! Dziś wiem ze spalanie mieści się w granicach 7,8 do 8 L na 100 km a przecież całe lato "szalałem" z kolegami z Toruńskich Klasyków, jeżdżąc na zloty i spontany.Wiadomo ze jazda w kolumnie jest mniej ekonomiczna a jednak zużycie paliwa spadło....Moim zdaniem warto jednak mieć taką kontrolę i nie "deptać" gazu do podłogi gdy nie jest to konieczne....
Teraz i z innej beczki. Moja skrzynia biegów wymaga interwencji. W końcu wszystko się zużywa! Jeszcze można jeździć ale czas wymienić łożyska i synchronizatory. Byłem u wielu mechaników, pisałem do firm specjalizujących się w regenerowaniu skrzyń biegów ale....jakoś nikt nie chciał się zająć tą skrzynką biegów. Oznaczenie AXR typ 020 - to zapewne wie każdy kto ma lub miał Country. Jest jeszcze bardzo podobna skrzynia biegów która ma symbol ARM, nie ma jednak nic o niej na liście skrzyń VW. Może ktoś wie co to za skrzynia i czym się różni od AXR???
A wracając do sedna sprawy-może wie ktoś gdzie zajęli by się taką skrzynią biegów? Jakieś namiary,adresy,telefony? Nawet w programie "kup i zrób-samochód marzeń" gdzie główną rolę "zagrał" Country z W-wy nie podają dokładnie gdzie byli z tą spawaną skrzynią biegów....Liczę na Was-koledzy, bo zima za pasem i jest czas na naprawy a samochodzik poczeka w cieplutkim garażu.....



Adalbert1702
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 04, 2014 19:01
Lokalizacja: Toruń
Online: 5d 11h 38m
Pomógł: 4
Auto: VW Golf mk 2 Country
Silnik: 1800

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez jhosef » Śr wrz 27, 2017 20:26

ARM to praktycznie to samo co 4Z ale montowana w późniejszych rocznikach.
Skrzynie te praktycznie wcale mechaniczne różnią się od zwykłych 020. Po prostu warsztatom nie chce się babrać w skrzyniach przed 30 lat. Wiadomo, że taki właściciel nie zapłaci tyle co ten z A6 z DSG.



jhosef
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Online: 330d 5h 22m
Pomógł: 694
Auto: Polo 9N3 Golf mk2 Up
Silnik: BNM

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez Adalbert1702 » Śr wrz 27, 2017 21:50

Nie byłbym taki pewny czy 4Z to praktycznie to samo co ARM. Bardziej pasowałaby ARM do AXR! 4Z nie ma przekładni kątowej z wyjściem na wał....Zresztą zobacz sam....
http://www.brokevw.com/syncro.html
Najbardziej widocznym elementem (oprócz przystawki kątowej) to właśnie ten nieszczęsny i nie do zdobycia włącznik świateł wstecznych. Cały korpus skrzyni właśnie tym się wyróżnia od innych zastosowanych do SYNCRO i nie ma czym zastąpić tego wyłącznika. Jak wcześniej pisałem, ma on 6 przewodów które mają swoje funkcje i dziś już wiem do czego to służy...W każdym razie, po naprawie tego włącznika wyraźnie słychać ze coś się włącza i wyłącza po wrzuceniu odpowiedniego biegu (klikają przekaźniki) Może jakiś oblatany elektryk samochodowy dojdzie do tego-ja niestety nie bardzo orientuję się w tych kabelkach...Może i nawet służy to do tzw ekonomicznej jazdy,bo po wrzuceniu 5tki też coś się włącza.....



Adalbert1702
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 04, 2014 19:01
Lokalizacja: Toruń
Online: 5d 11h 38m
Pomógł: 4
Auto: VW Golf mk 2 Country
Silnik: 1800

Offtopic czyli raj dla spamerów

Postprzez jhosef » Śr wrz 27, 2017 23:00

Adalbert1702 napisał(a): 4Z nie ma przekładni kątowej z wyjściem na wał....Zresztą zobacz sam....

Od kiedy?



jhosef
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Online: 330d 5h 22m
Pomógł: 694
Auto: Polo 9N3 Golf mk2 Up
Silnik: BNM

Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Golf Country

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość