[mk2] Swap silnika 2e do mk2
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a ja sie inaczej spytam:P:)
mam golfa mk2 1.3NZ i mam okazje za fajne pieniądze kupić kompletnego Passata 2e.. tylko ze skrzynia jest na linki i hydrauliczny wysprzeglik:/ czy da się to jakoś obejść w mk2?? czy muszę szukać innej skrzyni??? lub całego innego auta????
z góry dzięki za pomoc:):)
mam golfa mk2 1.3NZ i mam okazje za fajne pieniądze kupić kompletnego Passata 2e.. tylko ze skrzynia jest na linki i hydrauliczny wysprzeglik:/ czy da się to jakoś obejść w mk2?? czy muszę szukać innej skrzyni??? lub całego innego auta????
z góry dzięki za pomoc:):)
-
- Mały gagatek
Poszukaj innego auta, będzie mniej problemów np. przy swapie z seata lub mk3...
- dawid018
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
da się to wszystko złożyć bez problemu.wywalasz druty i wstawiasz linki,zmieniasz pedały na te z passata, i zbiorniczek od płynu hamulcowego a najlepiej cały układ hamulcowy.dogu18 pisze:tylko ze skrzynia jest na linki i hydrauliczny wysprzeglik:/ czy da się to jakoś obejść w mk2??
albo zmienić skrzynie na normalna z mkII z jakiegoś 1,8 i masz po problemie.
obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
aha a pedały z Passata b3 pasują p&p czy trzeba rzeźbić???
a jeśli szukać innego auta to szukać takiego które ma skrzynie z sprzęgłem na linkę bo wybierak chyba zawsze jest na linki??? i czy pasuje drążek z całym mechanizmem z Passata b3/golfa mk3 czy trzeba modzić coś z mk2??
teraz przeglądałem oferty i toledo wydaje sie ciekawe:) podobno ta sama podłoga co mk2 wiec powinno fajnie spasowac
a jeśli szukać innego auta to szukać takiego które ma skrzynie z sprzęgłem na linkę bo wybierak chyba zawsze jest na linki??? i czy pasuje drążek z całym mechanizmem z Passata b3/golfa mk3 czy trzeba modzić coś z mk2??
teraz przeglądałem oferty i toledo wydaje sie ciekawe:) podobno ta sama podłoga co mk2 wiec powinno fajnie spasowac
-
- Mały gagatek
a z seata cordoby 2.0 8v gti?? Jak sprawa się ma w kwestii instalacji??? Wszystko pasuje i wszystko będzie działało, czy trzeba coś przerabiać w wiązkach??marianmk2 pisze:Z toledo silnik pasi P&P do mk2
-
- Mały gagatek
Mój jest trochę pokombinowany ale ma awaryjne nad obudową, ale to wszystko pasi (kostki itd..)??? Kwadratowa cewka z modułem. wiązka.?? itp itd??marianmk2 pisze:Jak masz golfa po 8.89r(awaryjne na obudowie manetek)To rzeźba jest żadna-3 wtyczki i jeden przekaźnik....Nic kombinować nie trzeba,
sorry, może jestem natrętny ale musze dokładniej się dowiedzieć zanim kupię tą Cordobę..

- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: [mk2] Swap silnika 2e do mk2
przyłączam sie do pytanie czy konkretnie z toledo będzie plag and play wszystko pasował??Tomaso007 pisze:Mój jest trochę pokombinowany ale ma awaryjne nad obudową, ale to wszystko pasi (kostki itd..)??? Kwadratowa cewka z modułem. wiązka.?? itp itd??marianmk2 pisze:Jak masz golfa po 8.89r(awaryjne na obudowie manetek)To rzeźba jest żadna-3 wtyczki i jeden przekaźnik....Nic kombinować nie trzeba,
sorry, może jestem natrętny ale musze dokładniej się dowiedzieć zanim kupię tą Cordobę..
Musisz przełożyć całą wiązkę silnikową z komory od dawcy do swojego i jeśli spełniony masz warunek po 89 to wypinasz starą wiązkę od silnika, wpinasz 3 kostki od nowej wyjętej z dawcy w miejsce starych i gra. Nie będzie żadnych kombinacji z kablami pod maska - cewka i reszta wtyków/gniazd jest od dawcy.dogu18 pisze:Mój jest trochę pokombinowany ale ma awaryjne nad obudową, ale to wszystko pasi (kostki itd..)??? Kwadratowa cewka z modułem. wiązka.?? itp itd??
zerknijcuie sobie na stronki na domenie http://www.a2resource.com" onclick="window.open(this.href);return false;, a dokładnie: http://www.a2resource.com/electrical/electrical.html" onclick="window.open(this.href);return false; oraz http://www.a2resource.com/electrical/CE2.html" onclick="window.open(this.href);return false; na obrazku wiązki G1, G2, i F.
Sprawdźcie łopatologicznie jaka jest skrzynka w toledo i jak macie dostęp porównajcie wtyczki o których pisałem wyżej (te co macie w swojej skrzynce i te które są w instalacji od dawcy).
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
przeciez to było tłumaczone ze 20 razy dokładnie na forum jak wygląda swap do golfa przed i po 89r, i jakie można napotkac problemy jak jest przed 89...Jest podwieszony temat o swapach w speed.
-
- Nowicjusz
ja mam 2e w golfie...i to nawet syncro dawal rade puki skrzynia nie padla
-
- Mały gagatek
Re: [mk2] Swap silnika 2e do mk2
Ostatnio jechałem takim mk2 z silnikiem 2E i skrzynią z seata toledo GT. Na 2ce 100km/h i odcięcie, na 3ce 160 - odcięcie i już drogi brakło
Musze coś takiego ze swoim zrobić tylko szukam odpowiedniego dawcy, bo bardziej się przyjrzałem tej Cordobie a to śmieć jakich mało, wszystko w niej gra (czyt. klekocze) i już olej bierze, nie chodzi dobrze na benzynie (rypnięta przepływka), rypnięta wspoma i brak tylnych hamulców a o ręcznym to można pomarzyć.. także... lipa.

Musze coś takiego ze swoim zrobić tylko szukam odpowiedniego dawcy, bo bardziej się przyjrzałem tej Cordobie a to śmieć jakich mało, wszystko w niej gra (czyt. klekocze) i już olej bierze, nie chodzi dobrze na benzynie (rypnięta przepływka), rypnięta wspoma i brak tylnych hamulców a o ręcznym to można pomarzyć.. także... lipa.

Tomaso007, jak taka lipa to można za grosze kupić, chyba że ktoś chce jak "żyd za matkę".
klekotanie i branie oleju to w 90% przypadków w vwejach jest sprawa głowicy tzn szklanki do wymiany, może wałek i uszczelniacze na zaworach. Przepływomierz można odratować też w większości przypadków, chyba że został "rozerwany". Hamulce to zablokowane tłoczki i samoregulacja - regeneracja prosta i niedroga. Także w zależności od ceny ja bym sie zainteresował tylko że cordoba to 1993 rok więc może być problem z przekładką p'n'p do mk2 więcej dłubania.
jakbyś wziął taką cordobę to możesz sam sobie wyremontować silnik z anieduże pieniądze i mieć w 100% sprawny, a nie "wyleczony" jakimś doktorem do sprzedaży "cichy i zadbany".
ja jednak nadal szukałbym jakiegoś passata b3 z 2 litrowym motorem i z niego dłubał.
klekotanie i branie oleju to w 90% przypadków w vwejach jest sprawa głowicy tzn szklanki do wymiany, może wałek i uszczelniacze na zaworach. Przepływomierz można odratować też w większości przypadków, chyba że został "rozerwany". Hamulce to zablokowane tłoczki i samoregulacja - regeneracja prosta i niedroga. Także w zależności od ceny ja bym sie zainteresował tylko że cordoba to 1993 rok więc może być problem z przekładką p'n'p do mk2 więcej dłubania.
jakbyś wziął taką cordobę to możesz sam sobie wyremontować silnik z anieduże pieniądze i mieć w 100% sprawny, a nie "wyleczony" jakimś doktorem do sprzedaży "cichy i zadbany".
ja jednak nadal szukałbym jakiegoś passata b3 z 2 litrowym motorem i z niego dłubał.
aha no i pamiętaj że w Polsce trudno znaleźć dwulitrową cordobę, bo w salonach polskich nie były sprzedawane... 

-
- Mały gagatek
Panowie, czy chodzi o wtyczki F, G1, G2??? - http://a2resource.com/electrical/CE2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy od tych wtyczek odchodzą przewody do dwóch złączek obok komputera no i reszta na komputer i silnik..???
Czy te wtyczki są takie same w seacie i golfie mk2?? Niech ktoś mi poda link jeśli wie ktoś jak jest opisany gdzieś taki swap krok po kroku ze zdjęciami...
Czy od tych wtyczek odchodzą przewody do dwóch złączek obok komputera no i reszta na komputer i silnik..???

Czy te wtyczki są takie same w seacie i golfie mk2?? Niech ktoś mi poda link jeśli wie ktoś jak jest opisany gdzieś taki swap krok po kroku ze zdjęciami...