[mk4] Wymiana stacyjki i kluczyków

Wszelakie problemy związane z nadwoziem i wnętrzem pojazdu

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez zeto_RZ » Wt kwi 19, 2011 00:20

Witam,

Właśnie stałem się posiadaczem Golfa 4 .
Już uporałem się z zamikem kierowcy i popękanymi lutami ale mam jeszcze problem z kluczykiem.

Autko kupiłem tylko z 1 kluczem i to bez pilota :(
Myślę o kupnie wkładki stacyjki z 2 kluczami (scyzorykami) i modułu "AH".
Wg VAGa moduł komfortu mam 1J0 959 799 Q więc z tego co już doczytałem to jest bez obsługi pilotów :(

GREG wielka prośba do Ciebie - doszperałem się wielu Twoich postów - ten o montawaniu modułu komfortu "Ah" przeczytałem i jeszcze o programowaniu imo też ale mam kilka pytań bo jakoś nie potrafię tego spójnie skleić :(

Kilka pytań z tym związanych:

1. Z tego co wypatrzyłem to mój obecny modół ma 1 wtyczkę a AH ma 2 - czy ma ktoś rozpiskę pinów w wersji z 1 wtyczką i z 2 wtyczkami ? Dużo jest przeróbek w wiązkach ?

2. Piloty VW są na 3 częstotliwości 415MHz, 433MHz, 434MHz - czy częstotliwośc piota programuje się w module komfortu czy są rózne moduły pod każdą cześtotliwość ?
(ewentualnie jaki jest kod modułu komfortu pod daną częstotliwośc piota ?)

3. Jak można odczytać pin potrzebny do programowania imo ?
Mam tylko 1 kluczyk z dzialajacą szklaną kostką i takim czarnym paskiem zakończonym kołem na grocie , a "scyzoryki" mają całe groty metalowe - jak je można rozłożyć żeby zobaczyć czy i jaka kostka imo jest w nich ?

4. Czy da się doprogramować nowe kostki imo bez starej ?? - jeżeli wymienię wkładkę stacyjki to nie przekręce w niej starego klucza(z działajacą kostką), a w straej stacyjce nowego klucza więc odpada wyjęcie klucza działającego i wlożenie niedziałajacego bo pomiędzy tym musiałbym podmienić wkładki i przepiąć petle imo

5. Jak zdjać pętle imo która jest na wkładce stcyjki ? Mam nową wkładkę z 2 kluczami ale nie od Golfa i ma inne gniazdko więc najlepeij byłby założyc tę starą na nową wkladkę

6. Czasem zanika podświetlenie zegarka (na nierównościach podczas jazdy) - bardzo denerwuje nocą bo rozprasza to miganie na liczniku i nie widać ktora godzina
Pewnie tez jakis pękniety lut - tylko jak dstać się do "przedniej" strony płytki ? Jak mozna zdjąć wskazówki z zegarów licznika by zdjąć tarcze i mieć dostęp do wyświetlaczy ?

Dzięki za pomoc i przepraszam za tyle pytań naraz - czytam od 2 tygodni i wiele tematów z tym związanych jest "niedopowiedziane".
Jak zmienię wkładkę, moduł komfortu, klucze, zaprogramuję piloty i imo to może zrobię jakiś zbiorczy opis? Załatwiłoby to większość spraw w stylu zgubiony klucz , wyłanana wkładka stacyjki , założenie piotów itp.
zeto_RZ
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2011 11:23
Online: 1d 16h 37m
Auto: Golf 4
Silnik: ALH

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez stonefree » Wt kwi 19, 2011 20:59

Chłopie, po co kombinujesz z wymianą stacyjki? Transponder w kluczu jest dopisany do immo znajdującym się w liczniku.Sterownik komfortu nie ma więc żadnego związku z immo. PINKod odczytujesz programem VAG-TACHO,dorabiasz grot drugiego klucza, kupuszjesz transponder Crypto48 i tym samym programem, lub VAGiem dopisujesz nowy transponder do licznika.Wymieniasz groty w kupionych kluczach i pozostaje ci problem z modułem komfortu/centralnego zamka. W tańszej wersji możesz sobie nawet kupić alarm ze sterowaniem CZ na allegro i piloty scyzoryki.
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lut 15, 2005 19:39
Lokalizacja: WO
Online: 4d 1h 2m
Pomógł: 361

Re: Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez zeto_RZ » Wt kwi 19, 2011 21:57

stonefree napisał(a):Chłopie, po co kombinujesz z wymianą stacyjki?

Witaj,
Dzięki za odzew!

Więc po koleii:
Kombinuję z wymianą bo mam tylko 1 dość podniszczony kluczyk i do tego bez pilota.
Pytałem o dorobienie grota i usłyszałem że z materiałem 60zł .
Do tego muszę kupić pilota, które np na Allegro są po 50-60zł za sztukę.
Dokładam jak narazie około 120-130zł i mam 1 kuczyk z pilotem (używanym)
Stacyjkę z 2 "scyzorykami można kupić (jak sie trafi ) juz za 200zł (są 2 oryginalnie frezowane groty i 2 piloty) - wydaje mi sie to rozsadniejsze -no i pewność że np ktoś od kogo kupiłem auto już go nie otworzy jezeli zostawił sobie 2 kluczyk.
Oto moje rozumowanie i argumenty ale każdy ma prawo swoje myśleć (jedni jeżdza taxi bo łatwiej a inni kupują auto i czasem w nim coś robią nie koniecznie dlatego że bez tego nie pojedzie :) ).
stonefree napisał(a):Transponder w kluczu jest dopisany do immo znajdującym się w liczniku.Sterownik komfortu nie ma więc żadnego związku z immo.

Wiem - piszę o wymianie modułu komfortu by mieć obsługę oryginalnych pilotów z kluczyków.
stonefree napisał(a):PINKod odczytujesz programem VAG-TACHO,..., kupuszjesz transponder Crypto48 i tym samym programem, lub VAGiem dopisujesz nowy transponder do licznika.

I znów ogólniki zamiast konkrwetów :banghead:
Nie widziałem nigdy programu VAG-TACHO :( czy jest tu jakaś zalecana minimalna wersja którą da sie to zrobić w Golfie 4 ? - jakieś wskazówki jak to idzie ?
Czy muszę kupić nowy taki transponder czy jak np próbować doprogramować te co są w kluczach kupionych ze stacyjką (o ile będą też szklane) ?
Jakieś wskazówki jak to programować ?
stonefree napisał(a):...W tańszej wersji możesz sobie nawet kupić alarm ze sterowaniem CZ na allegro i piloty scyzoryki.

i tu nie do końca jest to tańsza wersja :)
Sterownik/alarm z 2 scyzorykami kosztuje około 100 + dorobienie 2 grotów 2*60=120 + 2 transpondery (nie wiem ile kosztują :( ) i wyjdzie jak nic ponad 250 .
Moje rozwiązanie tyle samo (stacyjka z kluczami 200 + 50 modół kmfortu) a mimo wszystko wolę mieć oryginalne piloty i klucze niż "kiwające" sie imitacje.

Dziękuję, że podzieliłeś się swoimi przemyśleniamina ten temat.
Mimo wszystko spróbuję realizować swój dotychczasowy pomysł - choć wiem że nie jest łatwy !

Mam nadzieję, że ktoś mi w tym pomoże dzieląc sie swoimi doświadczeniami. (Jak i ostrzeże jak coś "głupio" zaproponuję :) )
zeto_RZ
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2011 11:23
Online: 1d 16h 37m
Auto: Golf 4
Silnik: ALH

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez stonefree » Wt kwi 19, 2011 22:49

Z tego co wiem, to VAG TACHO wersja 2.5 robi liczniki do 2004 roku, chociaż sam nie posiadam, a transponder musisz kupić czysty. Ja kupowałem od babki na allego po 18 PLN, podobno jakis włoski, których nie chwalą, ale dziala.
zeto_RZ napisał(a): jak to programować ?

Luknij viewtopic.php?f=80&start=0&t=313542
A jeden grot od biedy dopasujesz do nowego scyzora sam a jeden transponder przełożysz.
Aha. Spotkalem się też z opiniami elektroników, że oryginalny system alatmowy VW łatwo obejść, więc może warto pomyślec o innym alarmie?
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lut 15, 2005 19:39
Lokalizacja: WO
Online: 4d 1h 2m
Pomógł: 361

Re: Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez zeto_RZ » Wt maja 03, 2011 22:35

Narazie czekam :(
Zamówiłem na Allegro kabelek K+CAN (Viaken bo podobno w miarę solidna firma) 82,5 z przesyłką da się przeżyć.
Crypto48 są po 20 z przesyłka więc wyjdzie koło 100 :) , a "fachowcy" w Rzeszowie wołają od 200 w górę za dokodowanie transpondera.
Przy okazji mam nadzieje się nieco dowiedzieć, a wiedza i umiejętnosci - bezcenne ! :)
Jak dostanę interface i dam radę odczytać PIN to kupuję transpondery i .. - i oczywiście napiszę jak poszło.
Gdyby ktoś miał bezcenne uwagi to chętnie poczytam.
Pozdrawiam
zeto_RZ
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2011 11:23
Online: 1d 16h 37m
Auto: Golf 4
Silnik: ALH

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez grg474 » Cz maja 05, 2011 22:29

witaj.
zeto_RZ napisał(a):1. Z tego co wypatrzyłem to mój obecny modół ma 1 wtyczkę a AH ma 2 - czy ma ktoś rozpiskę pinów w wersji z 1 wtyczką i z 2 wtyczkami ? Dużo jest przeróbek w wiązkach ?

zależy co chcesz uzyskać - samego pilota, sygnalizacje kierunkami, dołożyć czujnik zamkniętej maski, dołożyć czujniki kontroli wnętrz a- od tego zależy ile kabli do drugiej wtyczki dorzucisz.
zeto_RZ napisał(a):2. Piloty VW są na 3 częstotliwości 415MHz, 433MHz, 434MHz - czy częstotliwośc piota programuje się w module komfortu czy są rózne moduły pod każdą cześtotliwość ?
(ewentualnie jaki jest kod modułu komfortu pod daną częstotliwośc piota ?)

do twojego komfortu (zamiast) dajesz tylko 1J0 959 799 (ah lub inny odpowiednik - litera) + piloty tzw jajka czyli scyzoryk z okrągłymi przyciskami na pilocie
zeto_RZ napisał(a):3. Jak można odczytać pin potrzebny do programowania imo ?

vagtacho lub vag eepromer lub vag can commander - eepromer godzi na kablu viakena kkl na rs232
zeto_RZ napisał(a):4. Czy da się doprogramować nowe kostki imo bez starej ??

tak
zeto_RZ napisał(a):5. Jak zdjać pętle imo która jest na wkładce stcyjki ?

ona jest na zatrzasku - podważyć i zdjąć
jeśli masz plastikowy kluczyk (taki cienki) nim też odpalasz auto bo ma w środku pastylke immo
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
grg474
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko
Online: 23d 3h 35m
Pomógł: 236
Auto: mk4
Silnik: AXR

Re: Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez zeto_RZ » So maja 07, 2011 23:39

Dziękuję za informacje

grg474 napisał(a):witaj.
zeto_RZ napisał(a):1. Z tego co wypatrzyłem to mój obecny modół ma 1 wtyczkę a AH ma 2 - czy ma ktoś rozpiskę pinów w wersji z 1 wtyczką i z 2 wtyczkami ? Dużo jest przeróbek w wiązkach ?

zależy co chcesz uzyskać - samego pilota, sygnalizacje kierunkami, dołożyć czujnik zamkniętej maski, dołożyć czujniki kontroli wnętrz a- od tego zależy ile kabli do drugiej wtyczki dorzucisz.

Nie wiedziałem, że są aż takie możliwości. :blush:
Napewno chciałbym podłączyć kierunkowskazy aby mieć sygnalizację zadziałania pilota. Czujnik maski mógłbym założyć - łatwy montarz i nie daleko z przewodami.

Czytałem też, że aby mieć wyłacznie piloty wystarczy w miejsce modułu 1J0 959 799 Q wpiąć na tej wtyczce co jest moduł AH - tylko będzie marny zasięg bo do 2 złacza podięta jest miedzy innymi antena.

Czy to jedno złącze ma rzeczywiście identyczne podłączenia w module "Q" i "AH" ?

Możesz podać który pin 2 złącza do czego należy podłaczyć ?

grg474 napisał(a):
zeto_RZ napisał(a):2. Piloty VW są na 3 częstotliwości 415MHz, 433MHz, 434MHz - czy częstotliwośc piota programuje się w module komfortu czy są rózne moduły pod każdą cześtotliwość ?
(ewentualnie jaki jest kod modułu komfortu pod daną częstotliwośc piota ?)

do twojego komfortu (zamiast) dajesz tylko 1J0 959 799 (ah lub inny odpowiednik - litera) + piloty tzw jajka czyli scyzoryk z okrągłymi przyciskami na pilocie

Czy od AUDI też będą pasować (scyzoryk- jajko) ?

grg474 napisał(a):
zeto_RZ napisał(a):3. Jak można odczytać pin potrzebny do programowania imo ?

vagtacho lub vag eepromer lub vag can commander - eepromer godzi na kablu viakena kkl na rs232

Kupiłem K+CAN COMANDERA od Viakena muszę jeszcze ściagnąć oprogramowanie i udać do samochodu żeby spróbowac odczytać PIN

grg474 napisał(a):jeśli masz plastikowy kluczyk (taki cienki) nim też odpalasz auto bo ma w środku pastylke immo

Niestety nie mam takiego kluczyka - mam tylko 1 z latareczką :( i to skłoniło mnie do działania :)
zeto_RZ
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2011 11:23
Online: 1d 16h 37m
Auto: Golf 4
Silnik: ALH

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez grg474 » Pn maja 09, 2011 18:37

zeto_RZ napisał(a):Czytałem też, że aby mieć wyłacznie piloty wystarczy w miejsce modułu 1J0 959 799 Q wpiąć na tej wtyczce co jest moduł AH - tylko będzie marny zasięg bo do 2 złacza podięta jest miedzy innymi antena.

dobrze czytałeś większa wtyczka 23 pinowa jest tak samo ułożona przewodami, druga wtyczka daje ci zasilanie dla kierunków, kable dla kierunków , kabel anteny, czujnik maski , czujnik kontroli wnętrza
zeto_RZ napisał(a):Możesz podać który pin 2 złącza do czego należy podłaczyć ?

mogę tylko po co jak masz w linku porady montażu wszystko omówione
zeto_RZ napisał(a):Czy od AUDI też będą pasować (scyzoryk- jajko) ?

tego eni wie nikt - masz kasę, możesz spróbować i poinformować forum - ja nie wydam kasy żeby sprawdzić dla innych a w ASO tej wiedzy nawet za duże pieniądze ci nie powiedzą - bo nie wiedzą (wiedzą to co powie ETKA po wpisaniu numeru nadwozia a więc albo opierasz się na tym co piszę jako pewnik albo sam zaryzykujesz)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
grg474
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko
Online: 23d 3h 35m
Pomógł: 236
Auto: mk4
Silnik: AXR

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez zeto_RZ » Pt lip 08, 2011 23:50

WItam po dłuzszej przerwie,

Kupiłem moduł AH i podłćzyłem na tej 23 pinowej kostce którą miałem - mam problem :(

Auto rozryglowuje wszystkie drzwi po przekreceniu klucza lub z pilota (pożyczyłem , dokodowałem do testów).
Niestety po otwarciu którychkolwiek, pozostałem (te zamkniete) sie ryglują i słychać klikanie z modułu.
Po ponownym przekreceniu klucza w drzwiach reszta się ponownie ptwiera i juz jest OK.
Również jak auto dłuzej postoi nie zaryglowane to po otwarciu drzwi pozostałe sie zabezpieczają .
Pomimo klikania da się normalnie odpalić i jechać , a klikanie ustaje po około 20-30s.

wg mnie powdem jest reakcja modułu na alarm lub raczej brak jakiegoś sygnału.
W tej niepodpiętej 15 pinowej wtyczce są 2 piny które nie wiem gdzie podłaczyć:
T15/8 pin 6/6 lampki kontroli wnętrza (opis z postu Grega)
T15/9 pin 3/1 wtyczki wyłacznika kontroli wnętrza oraz pin 6/5 lampki kontroli wnętrza

O które to złącza 6 i 3 pinowe chodzi ??
Czy są one przy lampce (której - z przodu centralnej czy z tyłu)

Z góry dziekuję za wskazówki i pomoc.

Przy okazji to niestety nie udało sie z pilotem z AUDI - jest na 433,9MHz i sie nie koduje do centralki - moduł z passata bez problemu ale jest na 433MHz.
zeto_RZ
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2011 11:23
Online: 1d 16h 37m
Auto: Golf 4
Silnik: ALH

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez grg474 » So lip 09, 2011 08:22

zeto_RZ napisał(a):O które to złącza 6 i 3 pinowe chodzi ??

wtyczka lampek dla pasażera z tyłu - wersja z czujnikami kontroli wnętrza to 6 pinowa - wersja bez kontroli 3 pinowa

problemy z rygolwaniem i rozryglowaniem - sprawdź kodowanie komfortu
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
grg474
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko
Online: 23d 3h 35m
Pomógł: 236
Auto: mk4
Silnik: AXR

Re: Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez zeto_RZ » So lip 09, 2011 09:56

Tylne lampki mam bez czujnika - czyli podpinam tylko T15/9 , a T15/8 zostaje wolne?
Ostatnio edytowano Śr lip 20, 2011 23:39 przez zeto_RZ, łącznie edytowano 2 razy
zeto_RZ
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2011 11:23
Online: 1d 16h 37m
Auto: Golf 4
Silnik: ALH

Re: Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez zeto_RZ » Śr lip 20, 2011 23:35

Witam

Rozgrzebałem wszystkie lampki i kompletnie nic mi już teraz nie pasuje :(

Lampka cenralna z przodu i lampki boczne z tyłu mają po 3 styki we wtyczkach i styki te są ze sobą połaczone razem (odpowiednio), oraz też są połączone z pinami w złączy 23pinowym modułu komfortu.

lampka przód [ pin 1 ] - nieb/szary [pin 2 ] - czer/nieb [ pin 3 ] - brąz

lampki tylne [ pin 1 ] - brąz [ pin 2 ] - nieb/szary [ pin 3 ] - czer/nie

brąz = masa (jak wiadomo)
czer/nieb = " + " = T23/18 w niebieskiej wtyczce modułu komfortu
nieb/szary = "+" po otwarciu drzwi = T23/16 w niebieskiej wtyczce modułu komfortu

grg474 napisał(a):
zeto_RZ napisał(a):O które to złącza 6 i 3 pinowe chodzi ??

wtyczka lampek dla pasażera z tyłu - wersja z czujnikami kontroli wnętrza to 6 pinowa - wersja bez kontroli 3 pinowa


Wg tego powinienem podpiąć T15/9 do styku T3/1 tylnej lampki czyli do "MASY" ??

grg474 napisał(a):problemy z rygolwaniem i rozryglowaniem - sprawdź kodowanie komfortu


No też raczej nie :(

Sprawdziłem Vagiem oba moduły i kodowanie ma identyczną wartość (o ile chodzi Ci o tą wartość podawaną zaraz po oznaczeniu modułu - kolejna linijka w Vag-com'ie opisana "KODOWANIE")

Podejrzewam że problem tkwi właśnie w braku jakiegoś sygnału na pinie 8 lub 9 złacza brązowego (T15) ponieważ dziś zupełnie przypadkiem stojąc w korku (silnik pracuje, drzwi zamknięte) gdy odchyliłem przykrywkę lusterka w osłonie przeciwsłonecznje i zapaliła się lampka w podsufitce nad tą osłoną - drzwi się zaryglowały i było słychać "klikanie" przekaźnika od kierunków w module komfortu (na szczeście jeszcze ich nie podpinałem pod kierunki).
Jakby moduł wykrył przepływ prądu w układzie oświetlenia wnętrza , a nie dostał jakiegoś sygnału blokującego wywołanie sygnalizacji alarmu.
Tylko jaki sens miałoby "ponowne podpinanie jakiegoś sygnału z któregokolwiek pinu lampek skoro właśnie z modułu komforu te dwa piny są wysterowywane - wystarczyłaby zwora wewnątrz modułu komfortu ?

Proszę o wskazówki i rady jak pozbyć się (wyłaczyć/zablokować) te funkcje z samoczynnym ryglowanie drzwi i właczaniem sygnalizacji alarmu (klikające przekażniki w module).
zeto_RZ
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2011 11:23
Online: 1d 16h 37m
Auto: Golf 4
Silnik: ALH

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez lycha340 » Śr lut 13, 2013 20:46

Kolego czy rozwiązałeś problem z modułem i jego klikaniem bo u mnie po wymianie modułu z końcówką Q na AH wszystko niby działa ale cały czas miga dioda od ryglowania drzwi i słychać klikanie w module kilkanaście sekund.
lycha340
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So maja 03, 2008 16:39
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Online: 1d 15h 49m
Auto: Bora Variant TDI
Silnik: 1.9AJM

Wymiana stacyjki i kluczyków

Postprzez zeto_RZ » Cz lut 14, 2013 11:34

To klikanie to prawdopodobnie jak było u mnie to przekaźnik sygnalizacji alarmu - mi teraz migają kierunki bo mam podpięte.
Niedawno zdobyłem wiązkę z BORY (anglik) i jest tam kilka podpięć pod przewody idące do licznika z tej kostki której nie ma w module "Q".
Jak zrobi się nieco cieplej to porozcinam tą wiązkę i napiszę do jakich pinów w kostce licznika należny podłączyć które piny z dodatkowej kostki modułu AH.
zeto_RZ
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2011 11:23
Online: 1d 16h 37m
Auto: Golf 4
Silnik: ALH

Następna strona



Powrót do Wnętrze i Nadwozie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: g0rky i 6 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,