[mk2] Sprzęgło Statim

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Sprzęgło Statim

Postprzez dominik7 » Wt sie 16, 2011 23:01

Co sądzicie o tej marce?
Z tego co czytałem na necie, to jest niezła i wcale niegorsza od LUKa, a tańsza o 30 %.
Padł mi docisk, ale kolega który mi to robi mówi, żebym kupił kompletne sprzęgło, bo tarcza jest śliska od oleju po rozwalonych uszczelniaczach.
Dodam jeszcze że wg oznaczeń sprzęgło jest z roku 2008 i jest firmy Valeo :crazy: (to niech będzie przestrogą). Tarcza jest w niezłym stanie.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
dominik7
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
 
Dołączył(a): Wt lis 22, 2005 19:07
Lokalizacja: WGS//WP
Online: 7d 1h
Pomógł: 14
Auto: Arosa
Silnik: AKU

Re: Sprzęgło Statim

Postprzez ryland_com » Cz sie 18, 2011 11:02

Jeżeli chodzi o Statim, to nic mi o tej firmie nie wiadomo. Natomiast z tego co się orientuję to najlepsze sprzęgła są LUK albo Sachs. Myślę, że warto dołożyć parę złotych i mieć pewność, że się wszystko nie rozleci po miesiącu. Ja ostatnio u siebie wymieniałem, to zakładałem właśnie Sachs. Kosztowało mnie 300 zł za cały komplet. Jak masz do wymiany, to wlaśnie najlepiej zrobić cały komplet. Jak narazie u mnie wszystko gra. :-)
ryland_com
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt maja 10, 2011 13:29
Lokalizacja: Wrocław
Online: 4d 16h 36m
Auto: VW Jetta II
Silnik: 1.8 RP

Sprzęgło Statim

Postprzez Paweł Marek » Cz sie 18, 2011 11:15

dominik7, Valeo jest dobre masz pecha a zaolejenie to przestroga dla ciebie żebyś profilaktycznie uszczelniacze zmieniał przy zmianie sprzęgła. Na Statim skarg nie słyszałem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 23d 13h 3m
Pomógł: 2717
Auto: Vento
Silnik: 2E

Sprzęgło Statim

Postprzez dominik7 » Pt sie 19, 2011 19:31

Na Statim musiałbym czekac dobę, a LUK-a mieli na popołudnie, więc wziąłem LUKa (samochód u mnie pracuje i na mnie i na siebie, więc nie miałem czasu). Statim kosztuje u mnie w mieście 220zł, a LUK 285zł.
Przy okazji kolega Baryla (bo on właśnie mi robił to sprzęgło) wymienił wszystkie uszczelniacze (wszystkie ciekły, olej wszedł nawet do rozrusznika), linkę od sprzęgła (myślałem że to ona padła, bo biegów nie szło wrzucac) i komplet naprawczy wybieraka dźwigni biegów. :helm:
Paweł Marek z tego co czytałem Valeo to padło, jeśli chodzi o sprzęgła. A czytałem to właśnie tu - na forum.
Nie dosyc, że kosztuje ponad 100zł drożej, to jest gorsze.
Przy okazji sobie obejrzeliśmy silnik z drugiej strony (z pierwszej był przy wymianie pompy wody i rozrządu). Okazało się, że mam skrzynię 4T (silnik to JP). No cóz... Będę sobie robił dalej auto... Już nic bardziej wartościowego i kosztochłonnego mi się w nim nie popsuje (prócz silnika rzecz jasna, ale ten jest w całkiem niezłej kondycji - myślę że kiedyś tam wstecz miał robiony jakiś remont - mniejszy lub większy).
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
dominik7
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
 
Dołączył(a): Wt lis 22, 2005 19:07
Lokalizacja: WGS//WP
Online: 7d 1h
Pomógł: 14
Auto: Arosa
Silnik: AKU

Sprzęgło Statim

Postprzez Paweł Marek » Pt sie 19, 2011 19:38

dominik7 napisał(a):z tego co czytałem Valeo to padło

licho wie, mam Valeo 3 lata jakieś 60 tysięcy i jest ok, a znajomy mechanik któremu ufam tylko to zakłada, a niby lepszy Sachs to kolejna stówka więcej
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 23d 13h 3m
Pomógł: 2717
Auto: Vento
Silnik: 2E

Sprzęgło Statim

Postprzez Zaszka » Pn sie 29, 2011 09:35

zgadzam się, musiałeś mieć jakiś niefart z tym sprzęgłem Valeo, to nie są złe części. co do firmy statim - nie wiem, nie wypowiadam sie, jesli mam byc szczery to pierwsze slysze. jesli chodzi o naprawde dobre sprzegla, to polecam Sachsa, specjalizuje się w sprzęgłach i amorach i robi produkty dedykowane do mk2, np. coś takiego - . cena troche wyzsza, ale powinno wytrzymać długie km :)
Zaszka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt sty 18, 2011 17:37
Online: 54m

Sprzęgło Statim

Postprzez jhosef » Śr sie 31, 2011 10:16

Ja kupiłem sprzęgło Statim-a do mk3. W komplecie było łożysko INA.

Wiele powiedzieć nie mogę bo zrobiłem na nim ze 20 tysięcy i sprzedałem samochód.
Tylko tyle, że byłem pozytywnie zaskoczony pracą nowego sprzęgła ale wiadomo, nowe to nowe.
Golf Mk2 Match Polo 9N3 VW Up!
Kupię lewy próg plastikowy do Golfa mk2
jhosef
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Online: 227d 18h 32m
Pomógł: 670
Auto: Polo 9N3 Golf mk2 Up
Silnik: BNM

Sprzęgło Statim

Postprzez damian_piaski » Śr sie 31, 2011 15:58

ja mam sprzęgło firmy statim. po 4 tysiacach zaczęło hałasowac łożysko paskudy pisk gdy wcisnę pedał sprzęgła, na biegu jałowym dzwoni jakby ktoś gwoździ nasypał. Ostatnio pojawił się kolejny objaw- szarpanie podczas ruszania. Może to tylko ja mam takiego pecha do zamienników. Chociaż dużo tańszy od Valeo nie było- ale jednak tylko statima mieli na sklepie a na gwałt musiałem mieć auto.

Pozdrawiam
Wrzuć na luz i spójrz na to z lotu ptaka ;)
damian_piaski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 04, 2009 20:52
Lokalizacja: krynica morska-piaski
Online: 21d 3h 16m
Pomógł: 18
Auto: Golf IV
Silnik: AGN

Re: Sprzęgło Statim

Postprzez dominik7 » Cz wrz 01, 2011 00:50

No u mnie tak na popołudnie mieli LUK-a, więc mimo iż był 55zł droższy to go kupiłem.
Co do łożyska, to nie było w zestawie, i o ile się orientuję, to w większości go nie ma.
Sprzęgło chodzi dobrze, ale martwię się jednym-olej mi kapie z łączenia skrzyni z silnikiem...Niby nie powinien, bo obydwa uszczelniacze zostały wymienione, ale leci.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
dominik7
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
 
Dołączył(a): Wt lis 22, 2005 19:07
Lokalizacja: WGS//WP
Online: 7d 1h
Pomógł: 14
Auto: Arosa
Silnik: AKU




Powrót do Układ Napędowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,