[mk4] Programowanie pilota po wymianie baterii

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, Haki, Qto, VIP

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez plisek » So sty 13, 2018 17:40

Witam, próbowałem wielu porad w sprawie kodowania kluczyka do centralnego.
Sprawa jest taka: Posiadam golfa 4 z 1998 roku z kluczem typu scyzoryk. Na kluczu są dwa przyciski, nie ma żadnej diody Wymieniłem w nim baterię i najprawdopodobniej rozkodował się pilot. Posiadam tylko jeden klucz do auta. Próbowałem wielu sposobów na programowanie, ale bez żadnego skutku. Przed wymianą baterii działał normalnie. Ma ktoś jakieś pewne rozwiązanie, które mogę wykonać samemu? Czy muszę udać się do gościa, który mi to zrobi? Jako, że golf jest z 98 to sposoby na dwa kluczyki (w tym przypadku na śrubokręt w miejsce wkładki) nie działają, lub robię to źle. Wszystkie tematy związane z tym problemem albo są z autami od 99 rocznika albo mają inne piloty. Pozdrawiam



plisek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn sie 07, 2017 21:28
Online: 3h 54m

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez muszkatobiasz » So sty 13, 2018 18:01

baterie są dobrze włożone?



muszkatobiasz
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pn lis 05, 2012 00:35
Lokalizacja: Oborniki wlkp.
Online: 46d 6h 2m
Pomógł: 123
Auto: golf IV
Silnik: 1.9tdi

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez plisek » So sty 13, 2018 18:02

Włożone są + w dół tzn widzę minus baterii



plisek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn sie 07, 2017 21:28
Online: 3h 54m

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez muszkatobiasz » So sty 13, 2018 18:06

po otwarciu musi być tą węszą stroną do ciebie, przełóż stare baterie bo może nowe słabe



muszkatobiasz
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pn lis 05, 2012 00:35
Lokalizacja: Oborniki wlkp.
Online: 46d 6h 2m
Pomógł: 123
Auto: golf IV
Silnik: 1.9tdi

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez plisek » So sty 13, 2018 18:11

Baterie włożone są tak jak mówisz i niestety nic to nie dało. Zamieniłem też i dalej nic



plisek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn sie 07, 2017 21:28
Online: 3h 54m

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez muszkatobiasz » So sty 13, 2018 18:21

podegnij te blaszki w pilocie co dociskają baterie i idź do samochodu i wciskaj na zamykanie jednocześnie klucząc ręcznie i na otwieranie i dusić na otwieranie parę razy na przemian lub włóż do stacyjki włącz zapłon o dusić zamykanie otwieranie następnie wyciągnąć kluczyk i sprawdzić czy działa oczywiście przy zamkniętych drzwiach,rozumiem że jak otwierasz swoje drzwi od kierowcy to zapala się lampka w podsufitce?



muszkatobiasz
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pn lis 05, 2012 00:35
Lokalizacja: Oborniki wlkp.
Online: 46d 6h 2m
Pomógł: 123
Auto: golf IV
Silnik: 1.9tdi

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez plisek » So sty 13, 2018 18:36

Sama lampka nie działa, bo mam czujnik w drzwiach zepsuty, ale od strony pasażera działa. Próbowałem zrobić co napisałeś i dalej nie działa :/



plisek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn sie 07, 2017 21:28
Online: 3h 54m

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez muszkatobiasz » So sty 13, 2018 18:43

plisek napisał(a):Sama lampka nie działa, bo mam czujnik w drzwiach zepsuty


no to i z pilota nie zakluczysz bo sterownik widzi otwarte drzwi poczytaj temat o mikrostykach
viewtopic.php?t=122053



muszkatobiasz
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pn lis 05, 2012 00:35
Lokalizacja: Oborniki wlkp.
Online: 46d 6h 2m
Pomógł: 123
Auto: golf IV
Silnik: 1.9tdi

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez plisek » So sty 13, 2018 18:49

A jak podłączę pod komputer to da się coś zdziałać? Średnio mam chęć wydawać ~400zł na mikrostyk
Edit: Ogólnie z pilota dzisiaj rano jeszcze korzystałem, więc widział, że drzwi musiał widzieć, że drzwi są zamknięte nie?



plisek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn sie 07, 2017 21:28
Online: 3h 54m

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez muszkatobiasz » So sty 13, 2018 18:57

lepiej kupić zamek używany lub nowy zamiennik komputerem możesz zdiagnozować jakieś błędy a jak ktoś ma pojęcie w kodować twój kluczyk może jeszcze odłącz ako na chwilkę i wtedy spróbuj zakodować ręcznie



muszkatobiasz
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pn lis 05, 2012 00:35
Lokalizacja: Oborniki wlkp.
Online: 46d 6h 2m
Pomógł: 123
Auto: golf IV
Silnik: 1.9tdi

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez plisek » So sty 13, 2018 18:59

Po co nowy zamek? Auto mogę normalnie otworzyć kluczykiem. Jedynie pilot w tym kluczyku nie działa. W poniedziałek podjadę do gościa, który zajmuje się takimi sprawami może coś zdziała.



plisek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn sie 07, 2017 21:28
Online: 3h 54m

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez wojtas4589 » So sty 13, 2018 19:37

plisek napisał(a):Posiadam tylko jeden klucz do auta.

Bez drugiego klucza chyba nie da się zrobić tego bez VCDSa, ponieważ musisz kodować na włączonym zapłonie.



wojtas4589
Wamia Mazury
 
Dołączył(a): So mar 29, 2008 19:07
Online: 22h 11m
Pomógł: 199
Auto: Golf V
Silnik: BKC

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez plisek » So sty 13, 2018 20:10

Ogólnie to nie działa mi centralny jak wkładam klucz od strony kierowcy. Jak włożę od pasażera to działa idealnie. Ma to związek z tym, że nie mogę zaprogramować ponownie? Jak mi pilot działał to normalnie zamykał mi wszystkie drzwi. Mam spróbować te metody na drzwiach kierowcy? Da to coś?
Edit: Trochę źle napisałem. Klucz nie zamyka mi centralnie drzwi jak wsadzę go od strony kierowcy, od pasażera działa. Jak pilot mi działał to jak nim zamykałem to zamykały mi się wszystkie drzwi. Nie wiem jak to było z kluczem, bo niedawno kupiłem to auto. Jest sens próbowania tych metod ale od strony pasażera? Da się tak zaprogramować? Czy tylko od strony kierowcy?



plisek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn sie 07, 2017 21:28
Online: 3h 54m

Programowanie pilota po wymianie baterii

Postprzez muszkatobiasz » So sty 13, 2018 20:45

tak można z drugiej strony przy programowaniu musi działać centralny jak działa z prawej to tam to rób

Autor postu otrzymał pochwałę



muszkatobiasz
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pn lis 05, 2012 00:35
Lokalizacja: Oborniki wlkp.
Online: 46d 6h 2m
Pomógł: 123
Auto: golf IV
Silnik: 1.9tdi

Następna strona



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości