[mk4] Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Caymann » Pn lis 14, 2011 21:26

Witam wszystkich. zakupiłem światła do jazdy dziennej do mojej czwóreczki niestety szukałem tematu na forum i google i nie mogłęm znaleźć jak to zamontowa. poniżej zmieszam linki do zdjęć i prosze o porade jak to mam zamontować żeby świeciły po zapaleniu silnika (automatycznie sie włączały) i jak sie da to zeby swieciły z postojówkami a jak zapale mijania to żeby gasły. prosze o jakies wskazówki bo nie wiem jak sie mam za to zabrać :(
Ps od leda idą 2 kabelki czerwony i czarny
http://w387.wrzuta.pl/obraz/98Iu9mKKuDL/20111114248
http://w387.wrzuta.pl/obraz/6HEdTMZB0JX/20111114249
http://w387.wrzuta.pl/obraz/6UKbC03pjq9/20111114250
Speed
Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr mar 04, 2009 18:50
Lokalizacja: Limanowa
Online: 9h 51m

Re: Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez kovisoy » Pn lis 14, 2011 21:44

witam

moze na podstawie montazu świateł philipsa które montowałem znajdziesz rozwiązanie poniewaz myśle że zasada jest bardzo podobna
albo taka sama . Na stronie philipsa są instrukcje , film montażowy wmiary oraz inne pomoce z tym związane.
Jeśli chodzi o postojówki to wg przepisów nie mogą świecic razem z dziennmi [tylko światła dzienne]

pozdrawiam
kovisoy
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr lip 21, 2010 14:43
Lokalizacja: śląskie
Online: 7d 4h 35m
Pomógł: 4
Auto: golf 4- APF - lpg
Silnik: 1.6 8v

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez wesol » Wt lis 15, 2011 10:25

ledy podpinasz tak zeby po przekreceniu kluczyka w stacyjce do kontrolek sie zapalały. Czyli kabelek od ledów masowy dajesz na karoserie a plusowy dolutowujesz do plusa po stacyjce. Tu juz dzialaja ledy. Teraz zeby odlaczalo je po wlaczeniu mijania to trzeba zastosowac ten czarny przekaznik. Przekaznik ma dwie odnogi ( 85 i 86) jedna podpinasz takze do masy a druga do kabelka co idzie do swiatla mijania w lampie ( dowolna lampa)- trzeba odnalezc ten kabelek. Najlepiej zaróweczka nakuwasz igla kabelek i sprawdzasz czy sie swieci zarowka na wlaczonych mijania a na pozycji i wylaczonych gasnie. To bedzie rozlaczac nam ledy gdy swiatla mijania swieca. Tak wiec dalej tniesz kabelek od ledów ( obojetnie czy to idacy do masy czy do tego plusa od stacyjki) i wpinasz w nóżki w przekazniku czarnym w 87a oraz 30. Konie croboty, można wzglednie wypić piwko.

Autor postu otrzymał pochwałę
SHARAN 1.9 TDI AUY++ 160KM by TUNE UP i GOLF 1.9TDI ASZ
SPRZEDAM: glowice PD kompletna lub osobno czesci, walek rozrzadu PD niedrogo
wesol
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów
Online: 39d 7h 43m
Pomógł: 140
Ostrzeżenia: 1
Auto: sharan i G4
Silnik: AUYASZ

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Qto » Wt lis 15, 2011 12:09

85 do masy
86 plus ze świateł mijania
87 wolny
87a do ledów (do plusa) ...drugi kabelek od lampek do masy
30 plus po stacyjce

...i jak mają się świecić postojówki razem z ledami to także do nich pociągnąć kabelek od 87a... sygnały rozdzielić diodami zaporowymi bo inaczej po zapaleniu świateł mijania ledy nie zgasną
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 171d 16h 19m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Re: Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Caymann » Śr lis 16, 2011 08:16

wesol napisał(a):ledy podpinasz tak zeby po przekreceniu kluczyka w stacyjce do kontrolek sie zapalały. Czyli kabelek od ledów masowy dajesz na karoserie a plusowy dolutowujesz do plusa po stacyjce. Tu juz dzialaja ledy. Teraz zeby odlaczalo je po wlaczeniu mijania to trzeba zastosowac ten czarny przekaznik. Przekaznik ma dwie odnogi ( 85 i 86) jedna podpinasz takze do masy a druga do kabelka co idzie do swiatla mijania w lampie ( dowolna lampa)- trzeba odnalezc ten kabelek. Najlepiej zaróweczka nakuwasz igla kabelek i sprawdzasz czy sie swieci zarowka na wlaczonych mijania a na pozycji i wylaczonych gasnie. To bedzie rozlaczac nam ledy gdy swiatla mijania swieca. Tak wiec dalej tniesz kabelek od ledów ( obojetnie czy to idacy do masy czy do tego plusa od stacyjki) i wpinasz w nóżki w przekazniku czarnym w 87a oraz 30. Konie croboty, można wzglednie wypić piwko.

dzięki za info.Mam tylko takie pytanie czy w ziązku z tym że musze podpiąc kabel pod stacyjke, musze sie dostac do niej przez komore silnika i przegrode??? Nie moge się wpiąć gdzieś w silniku pod np. alternator albo może kable wychodzą w komorze silnika od stacyjki???
QTo
"sygnały rozdzielić diodami zaporowymi bo inaczej po zapaleniu świateł mijania ledy nie zgasną "
w jaki sposób mam to zrobic możesz opisać to szerzej???
Speed
Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr mar 04, 2009 18:50
Lokalizacja: Limanowa
Online: 9h 51m

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez wesol » Śr lis 16, 2011 10:33

juz z diodami nie chcialem mieszac. Rozbudować zawsze bedzie mógł bo to tylko trzeba kawalek kabelka pociagnac i wlutowac diody.

Podpiać sie mozesz niekoniecznie pod sama stacyjke. Poprostu musisz znalezc plus po przekreceniu stacyjki. Pod maska tez go znajdzies. Najlepiej jas ie to robi próbówką czyli na kabelkach masz zaroweczke na 12v jedne kabelek do masy a drugim kabelkiem zakonczony igłą do szycia nakuwasz kabelki pod maska i znajdziesz to co potrzebujesz jak sie zaświeci zaroweczka. Oczewiscie sprawdzasz czy gasnie jak wyciagniesz kluczyk ze stacyjki. Pisalem ci tak byś nie maał problemu z wykonaniem. Dalej to juz sobie robudujesz jak bedziesz chciał bo mozna jeszcze zalozyc ukladzik ktory bedzi euruchamial swiatla po nm kilku sekundach po odpaleniu czy chocby wlasnie tylko na pracujacym silniku. To juz sa dodatki o ktore sobie rozbudujesz jak juz bedzie zalozona ta podstawowa wersja.
SHARAN 1.9 TDI AUY++ 160KM by TUNE UP i GOLF 1.9TDI ASZ
SPRZEDAM: glowice PD kompletna lub osobno czesci, walek rozrzadu PD niedrogo
wesol
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów
Online: 39d 7h 43m
Pomógł: 140
Ostrzeżenia: 1
Auto: sharan i G4
Silnik: AUYASZ

Re: Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Caymann » Śr lis 16, 2011 16:18

Może Tywesol albo ktoś inny montował takie lampy w MKIV??? bo podpowiedzielibyście pod co mam dokładnie podpiąc pod maska (żeby świeciły po odpaleniu silnika - pod postojówki podepne to wiem) pod który kabel żeby nie szukac tego i żeby mi czegoś ewentualnie nie popaliło.. Będę próbował w sobote a jesli nic nie wskuram to musze szukac jakiegoś elektryka.
Speed
Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr mar 04, 2009 18:50
Lokalizacja: Limanowa
Online: 9h 51m

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Qto » Śr lis 16, 2011 16:44

Możesz podłączyć pod alternator...ale wtedy przydałoby się zastosować dodatkowy przekaźnik o stykach 30, 85, 86, 87
30 - plus z aku (czy skąd tam chcesz)
85 - masa
86 - kabelek z alternatora
87 - do styku 30 przekaźnika od świateł
Jak podłączysz w taki sposób to światła będą gadały tylko na pracującym silniku. Jeżeli nie chce Ci się tak utrudniać sprawy to pociągnij plus po stacyjce z wnętrza auta - żółte złącze pod przekaźnikami

Caymann napisał(a):"sygnały rozdzielić diodami zaporowymi bo inaczej po zapaleniu świateł mijania ledy nie zgasną "
w jaki sposób mam to zrobic możesz opisać to szerzej???

do postojówki wtedy będą dochodziły dwa kable...jeden z przekaźnika a drugi z oryginalnej instalacji. Należy po prostu wpiąć w przewody diody zaporowe.
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 171d 16h 19m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Caymann » Śr lis 16, 2011 17:02

A koniecznie jest montować dodatkowy przekaźnik jak chce ciągnąć do alternatora???
Speed
Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr mar 04, 2009 18:50
Lokalizacja: Limanowa
Online: 9h 51m

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Qto » Śr lis 16, 2011 17:11

Pomimo że ledy nie mają dużego poboru prądu to ja bym zastosował przekaźnik do takiego podłączenia...bez przekaźnika zawsze będzie jakieś niepotrzebne obciążenie na przewodzie od altka
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 171d 16h 19m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez skaktus » Cz lis 17, 2011 16:42

Te lampy które są na foto ciągną bardzo bardzo mało prądu. Są oparte na 8 diodach i każda lampa pobiera około 40 - 60 mA. Niestety też świecą bardzo kiepsko i w słoneczny dzień kompletnie nic nie widać.

Miałem takowe na początku i wywaliłem po tygodniu.

Ja bym zasilanie lamp zrobił po stacyjce a przekaźnikiem je rozłączał po włączeniu postojowych.

Autor postu otrzymał pochwałę
skaktus
Mirafioli
Mirafioli
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 30, 2007 21:38
Lokalizacja: Nysa
Online: 8d 7h 24m
Pomógł: 67

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Qto » Cz lis 17, 2011 17:22

skaktus napisał(a):Ja bym zasilanie lamp zrobił po stacyjce a przekaźnikiem je rozłączał po włączeniu postojowych

ja też...ale Kolega Caymann chce nieco inaczej więc podpowiadam jak mogę, mam nadzieje że zdecyduje się na jakieś rozwiązanie :chytry:

Autor postu otrzymał pochwałę
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 171d 16h 19m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Re: Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez Caymann » N lis 20, 2011 21:40

skaktus napisał(a):Te lampy które są na foto ciągną bardzo bardzo mało prądu. Są oparte na 8 diodach i każda lampa pobiera około 40 - 60 mA. Niestety też świecą bardzo kiepsko i w słoneczny dzień kompletnie nic nie widać.

Miałem takowe na początku i wywaliłem po tygodniu.

Ja bym zasilanie lamp zrobił po stacyjce a przekaźnikiem je rozłączał po włączeniu postojowych.

Faktycznie jest tak jak mówiłeś świeca do dupy i chyba czeka mnie wymiana na inne. Ale poza tym dzieki za zainteresowanie tematem THX
PS. Możecie mi polecić światła do jazdy dziennej jakieś dobre żeby świeciły mocno a nie jak świeczka??? Prosze o jakieś linki może z alledrogo. Znalazłem takie jak myślicie będą ok ?? http://allegro.pl/led-swiatla-jazdy-dzi ... 81802.html
Speed
Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr mar 04, 2009 18:50
Lokalizacja: Limanowa
Online: 9h 51m

Jak zamontować światła do jazdy dziennej

Postprzez skaktus » Pn lis 21, 2011 10:36

Te co dałeś w linku świecą stanowczo mocniej, ale mają też stanowczo więcej wad. Pierwsza wada to jakość wykonania - jest poprostu kiepska. Druga to zakłócenia CB i radia.

Każdą lampę trzeba poprawić, tj rozebrać, poprawić diody, tak aby były chłodzone, czyli odlutować wszystkie, skręcić całość, sprawdzić ułożenie radiatorów pod diodami, ewentualnie podpiłować płytkę, przylutować diody, wymienić pastę termoprzewodzącą na lepszą. Potem zrobić ekranowanie elektroniki. Po tym zabiegu, skręcić, ponownie sprawdzić diody, sprawdzić czy lampa szybko się nagrzewa (powinna) i na końcu skręcić całość, wcześniej pokrywając sylikonem miejsce łączenia.

Albo dajesz więcej kasy na lampy MyCarra lub Philipsa - zero przeróbek, ale ceny od 169 zł wzwyż

Lampy warte uwagi:

MyCarr (sprzedawane też jako ATU)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz wszystkie lampy Philipsa.

Ps-nie kieruj się wyglądem bo na allegro sporo jest lamp okrągłych identycznych jak MyCarr ale jakość wykonania...
skaktus
Mirafioli
Mirafioli
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 30, 2007 21:38
Lokalizacja: Nysa
Online: 8d 7h 24m
Pomógł: 67

Następna strona



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,