[mk3] Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, Qto, italiano_83, Haki, grg474, VIP

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez fresner » Wt maja 03, 2011 19:31

Witam

Mam problem z obrotomierzem wskazuje na początku o wiele za małą wartość a czasem po jakimś czasie zaczyna dobrze pokazywać obroty.
Gdzie jest czujnik odpowiedzialny za pomiar obrotów może z nim jest coś nie tak.

Silnik to 1,9 TD
fresner
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N paź 31, 2010 20:14
Lokalizacja: Częstochowa
Online: 4m
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.9 TD

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez wojtas46 » Wt maja 03, 2011 19:46

Jak masz td to sygnał na obrotek idzie z altka , posprawdzaj połączenia , stan kabelków , ewentualnie regulator napięcia może być walnięty
wojtas46
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pt lut 06, 2009 18:47
Lokalizacja: łęczyca
Online: 32d 7h 49m
Pomógł: 298
Auto: mk4 gti
Silnik: AGU

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez Warren. » Wt maja 03, 2011 19:46

Sygnał do obrotomierza idzie z alternatora
Obrazek
Warren.
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 21, 2010 19:00
Lokalizacja: ZST
Online: 9d 14h 32m
Pomógł: 37
Auto: 35i
Silnik: 1Z

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez fresner » Wt maja 03, 2011 19:53

Juto sprawdzę połączenia czy wszystko ok. A jak mogę sprawdzić czy regulator napięcia działa poprawnie ?
fresner
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N paź 31, 2010 20:14
Lokalizacja: Częstochowa
Online: 4m
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.9 TD

Re: Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez Boobek » Wt maja 03, 2011 23:12

fresner napisał(a):Juto sprawdzę połączenia czy wszystko ok. A jak mogę sprawdzić czy regulator napięcia działa poprawnie ?


weź miernik i sprawdź wartość ładowania
"wartburgiem wyjeżdżam na pętle, bo spier...ił mi się Bentley"
Boobek
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt kwi 12, 2011 21:45
Lokalizacja: Legnica
Online: 0s
Auto: Wartburg Jetta mkII

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez Qto » Wt maja 03, 2011 23:39

...i okiem możesz obadać stan szczotek
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
zamienię europejskie tarcze licznika na angielski odpowiednik - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=12&t=565351
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 18:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 190d 3h 2m
Pomógł: 1244
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez fresner » Śr maja 04, 2011 16:49

Sprawdziłem dzisiaj połączenie i wygląda, że jest wszystko ok popsikałem jakimś preparatem na polepszenie połaczenia elektryczne ale niestety nadal to samo.
Natomiast zauważyłem coś ciekawego obrotomierz nie działa prawidłowo zaraz po uruchomieniu silnika i dodatkowo pasek na alternatorze dosyć często w tym momencie piszczy.
Czy może być związek między nienapiętym paskiem a niepoprawnymi wskazaniami obrotomierza.
Jak auto pochodzi dłużej to już obrotomierz pokazuje ok.

Mam miernik jak mogę sprawdzić wartość ładowania jaka wartość powinna być prawidłowa ?
fresner
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N paź 31, 2010 20:14
Lokalizacja: Częstochowa
Online: 4m
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.9 TD

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez wojtas46 » Śr maja 04, 2011 18:40

Jak ślizga się pasek to może tak być z tymi obrotami , ok 14-14.4 v , przy włączonych światłach , radiu
wojtas46
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pt lut 06, 2009 18:47
Lokalizacja: łęczyca
Online: 32d 7h 49m
Pomógł: 298
Auto: mk4 gti
Silnik: AGU

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez fresner » Śr maja 04, 2011 19:52

Sprawdzałem ładowanie i jest 13,98 -14,05 przy w miarę nie ślizgającym się pasku, a jak obrotomierz pokazuje bardzo małe obroty to ładowanie spada nawet do 12,5.
Czyli to pewnie wina nie naciągniętego paska jak sądzicie ?
fresner
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N paź 31, 2010 20:14
Lokalizacja: Częstochowa
Online: 4m
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.9 TD

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez jeryk10 » Śr maja 04, 2011 20:20

A ja sadze ze pewnie swiece grzeja za dlugo w trakcie rozruchu a prad w amperach idzie duzy na swiece Sprawdz to
Swap instalacji z grupy VAG .
jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
 
Dołączył(a): Śr maja 27, 2009 21:31
Lokalizacja: pomorskie
Online: 18d 16h 36m
Pomógł: 238
Auto: mk2 GTI
Silnik: VR6

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez fresner » Śr maja 04, 2011 21:28

To chyba nie świece bo już jak się jedzie jakiś czas to potrafią jeszcze spaść obroty dosyć nisko.
fresner
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N paź 31, 2010 20:14
Lokalizacja: Częstochowa
Online: 4m
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.9 TD

Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez Paweł Marek » Śr maja 04, 2011 22:37

to niskie napięcie to albo z powodu ślizgającego się paska albo z powodu uszkodzonego wzbudzenia alternatora - kabelek czerwony idący do alternatora razem z niebieskim od obrotka. Przy braku wzbudzenia alternator nie ładuje od razu tylko dopiero po przegazówce i wówczas już powinno być ok więc potestuj.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 21:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 9h 39m
Pomógł: 2723
Auto: Vento
Silnik: 2E

Re: Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez michas28 » Cz maja 05, 2011 01:58

podepnę się pod temat mam podobny problem w tym samym silniku.
Umnie czasami jest jeszcze tak że odpalam auto obortomierz wogole nie wstaje i miga kontrolka oleju miga po przygazówce wskazowka podnosi sie a kontrolka oleju gasnie. Jeszcze jedna rzecz niezawsze zapala sie kontrolka ładowania po przekreceniu kluczyka
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
michas28
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr sty 19, 2005 18:06
Lokalizacja: Bialystok
Online: 6h 59m
Pomógł: 58
Auto: vento A4
Silnik: aazAFN

Re: Gdzie znajduje się czujnik obrotów

Postprzez fresner » Cz maja 05, 2011 08:11

Paweł Marek napisał(a):to niskie napięcie to albo z powodu ślizgającego się paska albo z powodu uszkodzonego wzbudzenia alternatora - kabelek czerwony idący do alternatora razem z niebieskim od obrotka. Przy braku wzbudzenia alternator nie ładuje od razu tylko dopiero po przegazówce i wówczas już powinno być ok więc potestuj.


Ale czy przy uszkodzonym wzbudzeniu alternatora powinna się też świecić kontrolka od ładowania ? Bo u mnie się nie świeci.
Ale sprawdzę tą kwestię.
fresner
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N paź 31, 2010 20:14
Lokalizacja: Częstochowa
Online: 4m
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.9 TD

Następna strona



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,