[mk4] Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Postprzez sklejku » Śr sie 04, 2010 15:28

Nie moge dopasowac pilota ktory pracuje na takiej samej czestotliwosci co u mnie w aucie stare piloty czyli 433Mhz, postepowalem zgodnie z instrukcja --->

Dopasowywanie nowego dodatkowego kluczyka - Od modelu z roku 1999
– włożyć do zamka mechanicznie pasujący kluczyk;
– włączyć zapłon;
– zablokować mechanicznie samochód nowym (do przyuczenia) kluczykiem (np. na drzwiach kierowcy) i nacisnąć przycisk na kluczyku;
– po przerwie trwającej dłużej niż 1 sekundę nacisnąć drugi raz przycisk na kluczyku;
– czynność dopasowywania jest zakończona i zostaje potwierdzona sygnałem dźwiękowym samochodu.

Zaczerpnięte z zaprzyjaźnionego forum vw-passat. Robiłem takie dopasowanie u siebie i działa w 100%. Pozdro

Kluczyk stary to 2 przyciskowy ten nowy to 3 przyciskowy z zestawu exus CL-08 chcialem dopasowac bez zakladania nowego sterownika, czy jest taka mozliwosc ?? Pozdro dzieki za odpowiedzi :)
Zawsze warto mieć pod nogą więcej niżeli mniej ale w głowie mieć więcej jak w nodze to tak ku przestrodze
sklejku
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 14, 2010 21:52
Lokalizacja: Sanok
Online: 1d 12h 42m
Pomógł: 39
Auto: Mk4
Silnik: TdiALH

Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Postprzez wesol » Śr sie 04, 2010 19:15

eee. Chyba takie cos nie podejdzie. Najpierw auto musi rozpoznac kluczyk czyli podpiecie kompa i doporgramowanie kluczyka a pozniej dopiero aktywacja. Tak przynajmniej jest w oplu. Tak to sobie kazdy moze doprogramowac kluczyk do obcego auta. druga sprawa to nie tylko liczy sie czestotliwosc bo i w innych markach kluczyki pracuja na 433 MHz i nie da sie ich spasowac a autem innej marki.
SHARAN 1.9 TDI AUY++ 160KM by TUNE UP i GOLF 1.9TDI ASZ
SPRZEDAM: glowice PD kompletna lub osobno czesci, walek rozrzadu PD niedrogo
wesol
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów
Online: 39d 14h 23m
Pomógł: 140
Ostrzeżenia: 1
Auto: sharan i G4
Silnik: AUYASZ

Re: Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Postprzez norek111 » Cz sie 05, 2010 14:39

sklejku napisał(a):Nie moge dopasowac pilota ktory pracuje na takiej samej czestotliwosci co u mnie w aucie stare piloty czyli 433Mhz, postepowalem zgodnie z instrukcja --->

Dopasowywanie nowego dodatkowego kluczyka - Od modelu z roku 1999
– włożyć do zamka mechanicznie pasujący kluczyk;
– włączyć zapłon;
– zablokować mechanicznie samochód nowym (do przyuczenia) kluczykiem (np. na drzwiach kierowcy) i nacisnąć przycisk na kluczyku;
– po przerwie trwającej dłużej niż 1 sekundę nacisnąć drugi raz przycisk na kluczyku;
– czynność dopasowywania jest zakończona i zostaje potwierdzona sygnałem dźwiękowym samochodu.

Zaczerpnięte z zaprzyjaźnionego forum vw-passat. Robiłem takie dopasowanie u siebie i działa w 100%. Pozdro

Kluczyk stary to 2 przyciskowy ten nowy to 3 przyciskowy z zestawu exus CL-08 chcialem dopasowac bez zakladania nowego sterownika, czy jest taka mozliwosc ?? Pozdro dzieki za odpowiedzi :)

napisz dokładniej co kombinujesz bo z tego co wyczytałem to chcesz dopasować pilot od alarmu EXUS do fabrycznego centrala ?
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
************************************************
VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 07, 2007 21:30
Lokalizacja: pomorskie Benowo
Online: 50d 17h 51m
Pomógł: 666
Auto: Golf III Bon Jovi
Silnik: AFT

Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Postprzez sklejku » Cz sie 05, 2010 15:10

To nie jest alarm to tylko centralka bez alarmu ale ma piloty ktore pracuja na tej samej czestotliwosci, Tak chce dopasowac pilota do fabrycznego Centrala, nie da sie??? :D
Zawsze warto mieć pod nogą więcej niżeli mniej ale w głowie mieć więcej jak w nodze to tak ku przestrodze
sklejku
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 14, 2010 21:52
Lokalizacja: Sanok
Online: 1d 12h 42m
Pomógł: 39
Auto: Mk4
Silnik: TdiALH

Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Postprzez greg » Cz sie 05, 2010 15:59

sklejku napisał(a):Tak chce dopasowac pilota do fabrycznego Centrala, nie da sie??? :D

wg mnie nie - można sprawdzić w VAG czy wogóle widzi tego pilota
greg
 

Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Postprzez greg » Cz sie 05, 2010 16:01

a gdybyś wziął pilota od tv o częstotliwości 433MHz to też by ci zamykał? chyba nie- bo to 433MHz to jest częstotliwość nadawania sygnału a sam sygnał przecież jest różny bo tak to przyciskiem zamykania byś i zamykał i otwierał
greg
 

Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Postprzez sklejku » Cz sie 05, 2010 18:29

Kurcze czyli jednak musze ten sterownik zamontowac :( myslalem ze bez jego montarzu sie obejdzie Ok dzieki za pomoc
Zawsze warto mieć pod nogą więcej niżeli mniej ale w głowie mieć więcej jak w nodze to tak ku przestrodze
sklejku
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 14, 2010 21:52
Lokalizacja: Sanok
Online: 1d 12h 42m
Pomógł: 39
Auto: Mk4
Silnik: TdiALH

Nie moge dopasowac Pilota 433Mhz

Postprzez grabo » N sie 15, 2010 13:15

Problemem nie jest częstotliwość, tylko transmisja danych. W systemie zmiennokodowym KEELOQ w pamięć każdego pilota oprócz numeru seryjnego przesyłanego jawnie, wprogramowany jest kod producenta, który jest używany do kodowania danych. W przypadku gdy kody te różnią się od siebie niemożliwe jest poprawne odebranie danych z pilota. Jedyne rozwiązanie to kupić oryginalny kluczyk, nawet używany od innego VW i przełożyć do niego grot.

Autor postu otrzymał pochwałę
grabo
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn maja 03, 2010 21:05
Lokalizacja: Toruń
Online: 26m
Pomógł: 1




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,