[MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

[MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez thomas1919 » Pn lis 07, 2011 01:23

Inspiracją był film Autor Widmo gdzie w BMW X5 zobaczyłem takie lusterko:) i tak się zaczęło. W grupie VAG było montowane najczęściej w Audi Q i VW Touaregu.
Kupiłem lusterko fotochrom od audi A6 z 2007 o nr 4F0 857 511 F na allegro za 150zł. O montażu samego fotochromu już było więc pominę to.
Ja fotochrom miałem więc było o tyle prościej. Lusterko od audi, które kupiłem miało inny uchwyt, w którym dodatkowo był wbudowany moduł kompasu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czekało mnie przełożenie uchwytu od VW zakończonego kulką na której jest zamocowane lusterko i przełożenie modułu kompasu z uchwytu od Audi. U mnie średnica kulki uchwytu była taka sama jak w Audi więc nie było problemu z przełożeniem samego uchwytu.
W tym celu trzeba najpierw zdjąć lusterko
Obrazek
i następnie rozebrać obudowę podważając przednią część lusterka-ramkę, która jest na zatrzaski do czego użyłem plastikowego narzędzia do otwierania obudów np ipoda.
Obrazek
Wyjmujemy delikatnie z obudowy szkło plus elektronikę.
Obrazek
Obrazek

Następnie wypinamy kulkę-uchwyt i to samo robimy w lusterku od audi. Uchwyt VW wygląda tak po wypięciu
Obrazek

Należy go wpiąć do lusterko od audi i już mamy gotowe mocowanie do VW. Pozostaję przełożenie modułu kompasu z uchwytu audi do środka lusterka. Trzeba wyciąć troszkę plastiku ze środka obudowy i na klej przymocować moduł tak, żeby był jak najbardziej równoległy do szyby po zamocowaniu lustra ( przyklejenie napisami na module do góry nogami bo tak było ori w uchwycie audi).

Obrazek

Podpinamy moduł kompasu i szkło do płyty głównej lusterka i składamy lusterko. Lusterka mają takie same wtyczki i ten sam pinout więc można je podpiąć od razu bez dalszych przeróbek. Po przekręceniu kluczyka od razu pokazał się kompas.
Obrazek
Jeśli kompas się nie uaktywnił to trzeba go włączyć
Obrazek

Na koniec pozostaję kalibracja kompasu. Gentex nie pomyślał o PL i w sieci jest tylko taka instrukcja z mapką na US
Obrazek
Do kalibracji potrzebny jest nr pola magnetycznego do wpisania w lusterku czego właśnie brakuję w manualu Gentex ale znalazłem na stronie jakiegoś geograficznego forum i jest to nr 7 na Polskę.
Kalibracja polega na przytrzymaniu przycisku lusterka służącego do wł/wył fotochromu aż pokaże się cyfra. Trzeba klikać do chwili pokazania się nr 7 a jest 15 stref. Po zniknięciu nr znowu trzymamy przycisk środkowy na lusterku aż pokaże się listerka C. Robimy dwa, trzy kółka z prędkością ok 15km/h do pokazania się wskazań kompasu np SE. Koniec kalibracji i montażu:) Działanie kompasu jest szybkie po zmianie kierunku jazdy i dokładne.

W Tuaregu kompas był też w liczniku a w nowszych nawigacjach np. MFD2 kompas jest na lewej połówce LCD obok mapy.
Obrazek
Jest MK4 1.4 LPG AKQ higlline plus
Jest A6 C5 2.0 LPG
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 16, 2007 14:57
Online: 1d 11h 3m
Pomógł: 18
Auto: MK4
Silnik: AKQ+

Re: [MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez zrazikus » N gru 11, 2011 18:08

Cześć

Pomysł super właśnie myślę nad takim lusterkiem do starszej terenówki, trochę terenówek ma takie kompasy, ale nie wiem gdzie sie moduł kompasu znajduje, czy w lusterku czy gdzieś dalej... Możesz powiedzieć czy tylko ten nr lusterka podejdzie czy np z E na końcu też? Ew może znalazłeś jakieś inne modele którymi warto się zainteresować?

Pozdrawiam
zrazikus
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt lis 15, 2011 17:11
Auto: golf III
Silnik: 2.0

Re: [MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez thomas1919 » N gru 11, 2011 23:09

W starszych lusterkach moduł jest w środku lusterka a w nowych (nie znam dokładnej daty prod.) jest jak u mnie w temacie czyli w uchwycie lusterka na zew. lustra.
Musisz patrzeć w etke i szukać. Ja znalazłem aukcję z konkretnym opisem i dodatkowo sprawdziłem je w etce (etka dostępna na necie...)
Obrazek
Jest MK4 1.4 LPG AKQ higlline plus
Jest A6 C5 2.0 LPG
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 16, 2007 14:57
Online: 1d 11h 3m
Pomógł: 18
Auto: MK4
Silnik: AKQ+

[MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez owies » Pn gru 30, 2013 17:29

thomas1919, pamiętasz może czy twoje stare lusterko było zrobione przez Gentex`a ?
Mam problem z kulką, rozebrałem w drobny mak nowe z kompasem i zabrałem się za zwykły fotochrom, jednak już na oko widać że kulka jest innej średnicy i to sporo :/
Nie wiem czy słusznie winę upatruję w producencie, mój dotychczasowy fotochrom wyszedł z fabryki Donnelly a nowy jest Gentex`a. Stopka starego to 3B0857511L (lub C, trudno powiedzieć).

Jakieś sugestie ?
Multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, trochę rdzy i dużo zadrapań...
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 29, 2008 17:28
Lokalizacja: Olkusz
Online: 25d 18h 26m
Pomógł: 4
Silnik: AJM

[MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez thomas1919 » Wt gru 31, 2013 08:07

Moje lusterko było Gentex i tez miałem problem z kulką uchwytu. Teraz wkladałem fotochrom do A6 C5 i sprawa z kulką jest podobna.
Trzeba podmienić zarówno kulki a dokładnie to ramie z kulką ze stopu chyba aluminium i do tego potrzebny jest też plastik-gniazdo do kulki.

Wyciągamy z obecnego lusterka z MK4 gniazdo plastikowe na kulkę, które jest przykręcone na 4 śrubki i ramie z kulka i przekładamy do lusterka z kompasem we wcześniej przygotowane miejsce. Niestety nie pasuje idealnie i trzeba przycinać plastik.

W jednym lusterku z chyba MK6 miałem tak, że w lusterku z kompasem były w/w cztery śrubki jak tu
Obrazek
a w starym z A6 nie fotochrom musiałem na zywca wyciąć z plastiku uchwyt zachowując formę kwadratu żeby pasowała w nowe gniazdo do mocowania i dopasować je nożykiem jeszcze a następnie przełożyłem kulkę z ramieniem. Do tego musiałem jeszcze wywiercić cztery otwory na śrubki w wyciętym plastiku i gotowe. Niestety stare lusterko-obudowa do kosza.
Obrazek
Jest MK4 1.4 LPG AKQ higlline plus
Jest A6 C5 2.0 LPG
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 16, 2007 14:57
Online: 1d 11h 3m
Pomógł: 18
Auto: MK4
Silnik: AKQ+

[MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez owies » Wt sty 21, 2014 21:37

Rozwiązałem to inaczej, prościej.
Na forum pozyskałem uchwyt/stopkę z uszkodzonego lusterka VW, spiłowałem jego kulkę pilnikiem na coś na kształt walca i ciasno dopasowałem tak aby wsunęło się do wnętrza kulki z audi. Miejsca jest pod dostatkiem, zespoliłem oba uchwyty dwuskładnikowym klejem epoksydowym z marketu budowlanego i po 24 godzinach odciąłem kulkę od strony uchwytu audi. Nierówności spiłowane i adapter gotowy :) Czarne, przykręcane siedlisko lusterka podparłem od dołu walcem a od góry pionowo młotkiem poprzez długą śrubę M10 nabiłem nową stopkę, wskoczyła idealnie. Pozostało przepuścić przewody i poskładać w całość.
Obrazek

Strefa domyślnie była ustawiona na 8, wiec przeskoczyłem na 7 i wykonałem kalibrację na rondzie, po drugim kółku kompas ożył :)
Nowy gadżet i nie mogę wzroku oderwać, ściemnianie działa dużo lepiej niż na poprzednim szkle, przede wszystkim szybciej i intensywniej przyciemnia.
Dzięki za temat.

(Nie ma fotoporady bo aparat w kalkulatorze jest bez makro.)
Multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, trochę rdzy i dużo zadrapań...
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 29, 2008 17:28
Lokalizacja: Olkusz
Online: 25d 18h 26m
Pomógł: 4
Silnik: AJM

Re: [MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez thomas1919 » Śr sty 22, 2014 06:53

Nie powiedziałbym, że jest to prościej zrobione. Oby klej dlugo wytrzymał:) Wygląda bardzo estetycznie.
Jeśli ktoś szuka lusterka z kompasem to na alle.. Można tanio kupić lusterka od nissanów w wersji madwozia - terenowej.
Mało tego są od razu z wbudowanym pilotem do otwierania bramy HomeLink. Pinout jest dostępny na forach nissana.
Kolor wyświetlania wskazań kompasu jest czerwony-bursztynowy jak w audi.

Obrazek
Obrazek
Jest MK4 1.4 LPG AKQ higlline plus
Jest A6 C5 2.0 LPG
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 16, 2007 14:57
Online: 1d 11h 3m
Pomógł: 18
Auto: MK4
Silnik: AKQ+

Re: [MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez uksz » Pt sty 24, 2014 13:49

thomas1919 napisał(a):Nie powiedziałbym, że jest to prościej zrobione. Oby klej dlugo wytrzymał:) Wygląda bardzo estetycznie.
Jeśli ktoś szuka lusterka z kompasem to na alle.. Można tanio kupić lusterka od nissanów w wersji madwozia - terenowej.
Mało tego są od razu z wbudowanym pilotem do otwierania bramy HomeLink. Pinout jest dostępny na forach nissana.
Kolor wyświetlania wskazań kompasu jest czerwony-bursztynowy jak w audi.

Obrazek


No wiec lusterko kupiłem na allegro od Nissana Murano, jak się okazało jest to Gentex 453, czyli lusterko ma wbudowany kompas, Homelink, fotochromatyczne szkło oraz można podłączyć do niego czujnik temperatury.
Obrazek
Po rozpoznaniu, okazało się że nie bardzo jest jak przełożyć mocowanie z mojego lusterka do tego z Nissan tak aby pasowało do mojego Golfa, więc postanowiłem wykonać prosty adapter tak żeby oryginalny mocowanie z Nissana, pasowało do uchwytu na szybie mojego Golfa.
ObrazekObrazek
Trzeba było jeszcze zeszlifować środek tak aby uchwyt lusterka od VW zmieścił sie w środek
Obrazek
i wszystko zaczęło pasować idealnie, wystarczyło nasunąć z góry i zablokować śrubką która jest w lusterku.
Obrazek
zostało podłączyć zasilanie na pin 6=+12v( zasilanie homelink) 8=masa 10=+12v po zapłonie(zasilanie kompasu i fotochromu)
Obrazek
Kompas ustawiłem na 7 według postów wyżej
http://www.youtube.com/watch?v=mvoKBm7h3aY
tak należy zaprogramować HomeLink
i wszystko działa jak należy

Mi zostało tylko jeszcze ładnie schować kable od lusterka, przydała by się oryginalna maskowania od takiego lusterka,
http://www.ebay.com/itm/Gentex-GNTX-313 ... 15&vxp=mtr
ale akurat takiej nie mam, więc mam zamiar w wykorzystać tą "rurkę" na przewody od lustra fotochromatycznego z sensorem deszczu od VW, akurat tak się składa że mam takie jedno w szafie uszkodzone.


Przepraszam za jakość zdjęć ale wszystko robione było na szybko telefonem.
uksz
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sie 27, 2005 23:43
Lokalizacja: Ciechanów
Online: 4d 22h 22m
Auto: Mk4AHF+ Mk4R36 Mk120
Silnik: 3.6FSI

[MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez riccardoa » Cz lut 13, 2014 03:38

uksz napisał(a):zostało podłączyć zasilanie na pin 6=+12v( zasilanie homelink) 8=masa 10=+12v po zapłonie(zasilanie kompasu i fotochromu)


Wtyczkę miałeś oryginalną czy rzeźbiłeś?
riccardoa
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Cz mar 22, 2012 08:50
Lokalizacja: WOT
Online: 57d 21h 27m
Pomógł: 20
Auto: Bora Passat B5
Silnik: ASZAVG

[MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez uksz » Pt lut 14, 2014 12:09

Wtyczka rzeźbiona 5 pinowa, zaadaptowana ze starego pc'ta
uksz
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sie 27, 2005 23:43
Lokalizacja: Ciechanów
Online: 4d 22h 22m
Auto: Mk4AHF+ Mk4R36 Mk120
Silnik: 3.6FSI

Re: [MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez riccardoa » Pt lut 14, 2014 19:33

uksz napisał(a):Wtyczka rzeźbiona 5 pinowa, zaadaptowana ze starego pc'ta

A jeszcze mam pytanie,bo właśnie mi przyszło i z pod gniazda przyłączeniowego wychodzi kilku żyłowy czarny przewód zakończony białą wtyczką do którego jest podłączona płytka z elektroniką.I teraz pytanie od czego ona jest? Bo nie wiem czy jest konieczna i brakuje jakiejś plastykowej obudowy tego elementu,czy to jakiś dodatkowy gadżet?
riccardoa
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Cz mar 22, 2012 08:50
Lokalizacja: WOT
Online: 57d 21h 27m
Pomógł: 20
Auto: Bora Passat B5
Silnik: ASZAVG

[MK4] Montaż lusterka fotochrom z kompasem

Postprzez uksz » Wt wrz 23, 2014 10:20

Jak toś jest zainteresowany ma dwa takie lusterka na sprzedaż Gentex 453
uksz
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sie 27, 2005 23:43
Lokalizacja: Ciechanów
Online: 4d 22h 22m
Auto: Mk4AHF+ Mk4R36 Mk120
Silnik: 3.6FSI




Powrót do FAQ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 7 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,