[All VW] Przekaźniki świateł
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- Aivars
- Użytkownik
Ja mam dziwny problem. Wykonalem instalacje wg schematu jak powyzej i dzieje sie taka rzecz- przy toknieciu kabla + przy podlaczaniu do aku od razu pali sie bezpiecznik na tym kablu. Dziwne, bo na schemacie jest 20A na jeden przekaznik. Ja zrobilem jeden bezpiecznik 30A i w moment sie on pali. Przelozylem kabelki z wtyku 87 na 87a w przekazniku, drugi odlaczylem, i chodzi. Podlaczylem drugi przekaznik tez na wtyku 87a i bezpiecznik siadl. Dlaczego na innych schematach sa bezpieczniki 20A a u mnie pali sie 30A? Mam zwykle zarowki tungsrama 90%, 55W, nic niekombinowane z moca zarowek itp. Mysle, ze wrzucenie bezpiecznika 50A zalatwi problem, ale moze ktos mial podobny problem?
ain't low enough.
- LoLs
- Forum Master
- Auto: bmw
- Kontakt:
ja taki miałem u mnie pomogło odcięcie fabrycznej masy z lampy i podpięcie tej z przekaźnika
[URL=https://meettomy.site]Sexy Womans in your town[/URL]
Witam!
Ja mam takie pytanie
Będę sobie robił światła na przekaźnikach no i mam za darmo przekaźniki wraz z podstawką i osłoną z nissana primery
Czy takie przekaźniki mogę wykorzystać?
Dodam że mam trzy takie przekaźniki no i będę robił dwa przekaźniki na światła mijania i jeden na drogowe

Ja mam takie pytanie

Dodam że mam trzy takie przekaźniki no i będę robił dwa przekaźniki na światła mijania i jeden na drogowe

Mój Variant Yachting
viewtopic.php?f=88&t=375516" onclick="window.open(this.href);return false;

- szymko
- Użytkownik
- Kontakt:
panowie ja mam takie pytanko bo chce zrobic na przekaznikach i (z racji 32 stron nie parzylem na wszystko bo bym tydzien to przegladal) jak zrobic by drogowe (dlugie) tez byluy na przekaznikach i zeby to bylo dobrze? w moim mk2 sa 4 lampki wiec jak sie wlacza wszystkie to gasna jednak troche bo pobor jest duzy :/
jakby ktos mial czytelna rozpiske albo jakis odnosnik to tego to bylbym bardzo wdzieczny.
jakby ktos mial czytelna rozpiske albo jakis odnosnik to tego to bylbym bardzo wdzieczny.
Re: [All VW] Przekaźniki świateł
Normalnie.szymko pisze:panowie ja mam takie pytanko bo chce zrobic na przekaznikach i (z racji 32 stron nie parzylem na wszystko bo bym tydzien to przegladal) jak zrobic by drogowe (dlugie) tez byluy na przekaznikach i zeby to bylo dobrze? w moim mk2 sa 4 lampki wiec jak sie wlacza wszystkie to gasna jednak troche bo pobor jest duzy :/
Dajesz osobno przekazniki na krotkie i osobno na dlugie.
A jak to masz tu opisane, chocby na 1str.
U mnie ktoś już zrobił(pewnie jakich włoch) ale tylko na mijania i ciął instalacje, ale przyznam że zrobione jest profi. Zastanawiam sie teraz czy nie lepiej posklejać fabrycznej instalacji i robić od nowa również na długie ale na wtyczkach
Napiecia na światłach
Lewa mijania-13,71v
lewa długie-11,80v
prawa mijania-13,82v
prawa długie-11,99v
Światła długie świecą bardzo dobrze i nie wiem czy jest sens sie bawić
Napiecia na światłach
Lewa mijania-13,71v
lewa długie-11,80v
prawa mijania-13,82v
prawa długie-11,99v
Światła długie świecą bardzo dobrze i nie wiem czy jest sens sie bawić
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213
Jak dlugie swieca Ci bardzo dobrze i jak sam stwierdziles nie potrzebujesz wiecej to po co sie wogole zastanawiasz?
Odpusc temat i tyle.
A jak chce Ci sie bawic dla wlasnej satysfakcji to potnij kable od dlugich i domontuj przekazniki.
Bedzie komplet a w nocy napewno zobaczysz roznice na dlugich.
Odpusc temat i tyle.
A jak chce Ci sie bawic dla wlasnej satysfakcji to potnij kable od dlugich i domontuj przekazniki.
Bedzie komplet a w nocy napewno zobaczysz roznice na dlugich.
-
- Mały gagatek

juz objaśniam. Gdy włączymy światła mijania to wtedy z instalacji samochodu zasilamy cewkę przekaźnika i żarówka zasilana jest z dodatkowego plusa. Natomiast gdyby cewka się przepaliła podczas jazdy i przkaźnik by wrócił do pozycji "0" to wtedy żarówka jest zasilana tak jak przed montażem przekaźnika i światła nam nagle nie zgasną
Ostatnio zmieniony śr wrz 14, 2011 22:54 przez swampshark, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
swampshark, fajny pomysł, tylko daj jeszcze bezpieczniki, bo na schemacie ich nie ma.
teraz już wiem o co Ci biega , pomysł faktycznie ok , tylko moim skromnym zdaniem narysuj ten schemat w troszkę inny sposób , narysuj po prostu wyjście kabelka z lampy do styku przekaźnika a ze styku przekaźnika i cewki do napięcia które dostajesz z oryginalnej instalacji, bo teraz wygląda to tak jakby trzeba było odpiąć wtyczkę od lampy i między nimi robić połączenie a wystarczy oczywiście przeciąć jeden kabelek dochodzący do wtyczki , poza tym wszystko jest fajnie , za to należy się +
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- nie daje wstecz na cewkę przekaźnika, po jak cewka jest zasilona to żarówka zasilana jest z aku. Moim zdaniem wszystko jest ok. Zauważcie, że ot jest styk przełączny - kiedy cewka zadziała styk się przełącza, a wy rozpatrujecie, jakby styk nie był przełączony.jhosef pisze:No właśnie plus nie zniknie bo będzie podawany przez przekaźnik na żarówkę a kabel z zarówki daje wstecz na cewkę przekaźnika. Trza by zastosować diodę puszczającą prąd w jedną stronę na oryginalnym kablu plusowym mijania.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Zostałem właśnie wywołany PW do zabrania głosu i uważam, nawet jestem pewien, że jest jak napisali Koledzy Qto oraz Lipek81: będzie to działać prawidłowo.
Gdyby schemat był złożony z przewodów to by nie działało, lecz fragmentem jest styk przekaźnika powodujący rozwarcie zielonego (na usprawnionym przeze mnie rysunku) odcinka; odcinek ten staje się elektrycznie martwy, nieistotny - jednak tylko przy prawidłowej pracy cewki (za to odkrycie - punkty!).
Po włączeniu reflektorów mijania, pojawia się napięcie w punkcie B, i w/g niebieskich strzałek włącza cewkę przekaźnika. To powoduje ODŁĄCZENIE styku 87a od 30 a podpięcie tam 87 i przepływ głównego prądu w/g strzałek czerwonych do żarówki, punkt A.

Gdyby schemat był złożony z przewodów to by nie działało, lecz fragmentem jest styk przekaźnika powodujący rozwarcie zielonego (na usprawnionym przeze mnie rysunku) odcinka; odcinek ten staje się elektrycznie martwy, nieistotny - jednak tylko przy prawidłowej pracy cewki (za to odkrycie - punkty!).
Po włączeniu reflektorów mijania, pojawia się napięcie w punkcie B, i w/g niebieskich strzałek włącza cewkę przekaźnika. To powoduje ODŁĄCZENIE styku 87a od 30 a podpięcie tam 87 i przepływ głównego prądu w/g strzałek czerwonych do żarówki, punkt A.

Ostatnio zmieniony pt wrz 16, 2011 09:53 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
no to ja chyba coś podobnego napisałem...proponuję zakończyć tą licytację czy układ zadziała czy też nieZico63b pisze:Po włączeniu reflektorów mijania, pojawia się napięcie w punkcie B, i w/g niebieskich strzałek włącza cewkę przekaźnika. To powoduje ODŁĄCZENIE styku 87a od 30 a podpięcie tam 87 i przepływ głównego prądu w/g strzałek czerwonych do żarówki, punkt A.