[mk4] Jak wymienić filtr paliwa?

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez Radzio91 » Pn mar 26, 2012 00:17

Witam. Nie znalazłem odpowiedzi na forum, więc piszę.
Jak zabrać się za odczepienie tego filtra? Te końcówki przewodów paliwowych mają te plastikowe zakończenia, bez zacisków.
Tak jak widać na zdjęciach. Próbowałem, ale nie chce rozszczelnić bo nie idzie za bardzo.
Więc jak się je zdejmuje żeby to się nadawało później do założenia? Można je dostać nowe, albo ma ktoś jakiś patent na to?
No nie mówcie że nikt się tym nie zajmował.


Obrazek Obrazek Obrazek
Albo Mnie wyprzedzasz, bo jadę 60, albo widzisz Mnie kiedy Cię wyprzedzam przy 120.
Radzio91
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr gru 14, 2011 00:32
Lokalizacja: LBN/Łęczna
Online: 2d 12h 6m
Auto: Golf 3 GTI
Silnik: ABF

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez borowy jarek » Cz mar 29, 2012 12:50

Dlaczego chcesz wymieniać filtr paliwa w aucie z silnikiem benzynowym???. Z tego co ja się orientuję, to taka konieczność zachodzi tylko po jakiejś wpadce z paliwem. Inaczej oczywiście jest w autach na ON. No ale jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi.
borowy jarek
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr lut 22, 2012 14:27
Online: 18d 16h 5m
Pomógł: 2
Auto: VW BORA
Silnik: 1.6AZD

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez Qto » Cz mar 29, 2012 12:58

Ja wymieniałem filtr (był jeszcze z fabryki) przy przebiegu 150kkm...tylko dlatego że padła pompa paliwa. Z ciekawości rozwaliłem filtr aby zobaczyć syf w środku...ku mojemu zdziwieniu był czyściutki. Chciałem też czyścić bak, ale w środku nawet pyłku nie było.

Co do zdjęcia przewodów...zarówno przy pompie i filtrze musiałem wydłubać z końcówek plastikowe zawleczki (tzw omegi)...zawleczki jednorazowe, zastąpiłem je później malutki opaskami do kabli. W żadnej serwisówce nie widziałem takich zawleczek...na forum tez ktoś pisał że miał inaczej niż u mnie - chyba że ja coś źle zrobiłem...ale ewidentnie z końcówek udało mi się wydłubać zawleczki i wtedy przewody zlazły bez problemu.
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 175d 12h 3m
Pomógł: 1228
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez wron » Cz mar 29, 2012 15:05

To są szybkozłączki. Widziałem jak gość przy sciaganiu ścisnął to jakimś przyrządem i zeszlo bez problemu a potem przy wkładaniu normalnie to już samo naskoczyło.
______Sprzedam ORI felgi 15" mk4, octavia 5x100_______
wron
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Online: 25d 46m
Pomógł: 16
Auto: mk4
Silnik: TDI PD

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez Radzio91 » Cz mar 29, 2012 21:38

Rozumiem, spróbuję z tym ściśnięciem. /Wymianę mechanik mi zalecił, gdyż często mi się zdarza że autko ciężko pali, tzn. nie odpali za pierwszym, tylko dopiero za drugim włączeniem zapłonu, jakby trzeba było podpąpować paliwa. No to co mi szkodzi wydać te 20zł na nowy filterek.
Albo Mnie wyprzedzasz, bo jadę 60, albo widzisz Mnie kiedy Cię wyprzedzam przy 120.
Radzio91
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr gru 14, 2011 00:32
Lokalizacja: LBN/Łęczna
Online: 2d 12h 6m
Auto: Golf 3 GTI
Silnik: ABF

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez wojti2001 » Cz kwi 05, 2012 14:13

Jak sie dobrze przyjrzysz to ujrzysz element do wcisnieniecia, wtedy wciskach i sciagniesz. Jak musialem wymiec filt paliwa bo niestety orzegnil i kapalo z niego
MK IV AJM
wojti2001
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lut 24, 2005 21:00
Lokalizacja: Chorzów
Online: 3d 15h
Pomógł: 3
Auto: MK IV
Silnik: AJM

Re: Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez beetle » Cz kwi 05, 2012 16:08

dłubanie śrubokrętem w złączkach może skończyć się wyciekiem paliwa.
powinno się użyć specjalnych szczypiec:
Obrazek Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt sie 10, 2007 14:34
Lokalizacja: Lublin
Online: 2d 6h 55m
Pomógł: 162
Auto: new beetle 2.0i 1999
Silnik: APKAQY

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez Acid55555 » Pt kwi 06, 2012 00:54

Panowie gdzie jest w ogolę ten filtr paliwa? Olej zmieniłem, filtr oleju zmieniłem, filtr powietrza zmieniłem, ale za chiny nie mogę znaleźć filtru paliwa.
Acid55555
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 23, 2011 18:02
Lokalizacja: Mińsk Maz/Dobre
Online: 9d 8h 46m
Pomógł: 1
Auto: Golf IV Highline 2.0
Silnik: AQY

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez szpieg » Pt kwi 06, 2012 02:41

zaraz obok baku, dostep przy tylnym prawym kole
Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
szpieg
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So mar 26, 2011 17:02
Lokalizacja: krk
Online: 50d 9h 17m
Pomógł: 6
Auto: MK4 GTI ++
Silnik: AGU++

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez Acid55555 » Pt kwi 06, 2012 10:59

a ja pod maską szukałem :banghead:
Acid55555
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 23, 2011 18:02
Lokalizacja: Mińsk Maz/Dobre
Online: 9d 8h 46m
Pomógł: 1
Auto: Golf IV Highline 2.0
Silnik: AQY

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez Radzio91 » Pt kwi 06, 2012 21:14

Oto co znalazłem i pomogło mi w wymianie;) Może komuś się przyda.
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... qTDo_XBCcs
Albo Mnie wyprzedzasz, bo jadę 60, albo widzisz Mnie kiedy Cię wyprzedzam przy 120.
Radzio91
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr gru 14, 2011 00:32
Lokalizacja: LBN/Łęczna
Online: 2d 12h 6m
Auto: Golf 3 GTI
Silnik: ABF

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez borowy jarek » Pt kwi 13, 2012 13:07

Możesz napisać czy wymiana filtra pomogła, tzn. czy już nie masz objawów, które opisywałeś w pierwszym poście tematu ???. Mam podobny problem, ponieważ na zimno czasem zdarza się, że moja bora nie odpali za pierwszym razem, za drugim zawsze. Nie wiem czy to może mieć związek z nowym akumulatorem poprzedni miał 480A a obecny 600A, ale nie znam się aż tak dobrze na tych sprawach.
borowy jarek
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr lut 22, 2012 14:27
Online: 18d 16h 5m
Pomógł: 2
Auto: VW BORA
Silnik: 1.6AZD

Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez Radzio91 » Cz kwi 19, 2012 00:29

Na razie się nie powtórzyło, autko pali ładnie za pierwszym. Jak masz z większym prądem, to powinno nawet lepiej kręcić, raczej nie akumulatora to wina.
Albo Mnie wyprzedzasz, bo jadę 60, albo widzisz Mnie kiedy Cię wyprzedzam przy 120.
Radzio91
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr gru 14, 2011 00:32
Lokalizacja: LBN/Łęczna
Online: 2d 12h 6m
Auto: Golf 3 GTI
Silnik: ABF

Re: Jak wymienić filtr paliwa?

Postprzez barszczyk_84 » N sie 19, 2012 01:08

wojti2001 napisał(a):Jak sie dobrze przyjrzysz to ujrzysz element do wcisnieniecia, wtedy wciskach i sciagniesz. Jak musialem wymiec filt paliwa bo niestety orzegnil i kapalo z niego


Mogłem wcześniej prZeczytac porady dotyczące wymiany filtra. Teraz muszę zastosować metalowe obejmy bo za Chiny nie mogłem odpiac jednego przewodu i trochę go zniszczylem
barszczyk_84
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz paź 27, 2011 17:11
Lokalizacja: Jaworzno
Online: 6d 7h 44m
Auto: Mk IV 1.6

Następna strona



Powrót do Benzyna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,